Coca-Cola investeert in proeffabriek van CuRe Emmen om plastic te recyclen

Het gebouw van CuRe in Emmen. Foto: Theo Berends Fotografie

Dankzij een samenwerking met Coca-Cola zet de Emmer start-up CuRe Technology voor recyclen van plastic in Emmen een belangrijke stap op weg naar een commercieel draaiende fabriek.

Coca-Cola investeert in de proeffabriek. Niet bekend is hoe groot die investering is.

In de start-up werken bedrijven als Cumapol, Morssinkhof groep samen met DSM Niaga. Afgelopen zomer opende een proeffabriek in Emmen waar de startup de CuRe-technologie wil bewijzen.

Uitbreiden in leegstaand pand Akzo

Begin 2023 hoopt de CuRe Technology een commerciële fabriek te kunnen openen. Daartoe heeft het bedrijf een leegstaand pand van Akzo op het oog dat naast het terrein van de proeffabriek staat, bevestigt een woordvoerster.

CuRe verwerkt plastic door het zowel in stukjes te hakken als chemisch te recyclen. Het plastic wordt afgebroken tot moleculen.

Op dit moment verwerkt de fabriek ongeveer 20 kilogram polyester per uur. Dat moet binnen enkele jaren groeien naar het recyclen van 25 miljoen kilo plastic afval.

Veel minder plastic in flesjes

Volgens Coca-Cola kan de technologie van CuRe een belangrijke rol spelen in het voornemen ouderwets PET uit te bannen. Door de samenwerking met CuRe verwacht de frisdrankgigant het komend decennium 200.000 ton minder plastic te gebruiken.

Coca-Cola zegt juni 2025 in West Europa alle verpakkingen in te willen zamelen, zodat alle verpakkingen gerecycled kunnen worden. Het bedrijf wil toe naar 100 procent gerecycled plastic.

menu