De naam D-Reizen is weer terug in de failliete boedel van de reisorganisatie. De directeuren hadden die naam in een bedrijfje geplaatst dat buiten de failliete groep viel, zo onthulde De Telegraaf vlak na het bankroet. Na vragen van curatoren over de rechtsgeldigheid van die actie, is dat weer teruggedraaid.

Dat melden de curatoren in een voortgangsverslag over het faillissement. Mogelijk hebben de eigenaren met de overdracht van de merken illegaal gehandeld, dat onderzoeken de curatoren nog. Ondertussen staat er nog voor tientallen miljoenen aan D-reizen-vouchers uit bij klanten die door corona niet op vakantie konden.

Miljoenenschuld

De directeuren claimen volgens de curatoren een pandrecht op de merken te hebben, als gevolg van de recente aflossing van een miljoenenschuld van het reisbedrijf aan de familie Van den Broek, de oprichters van D-reizen. Deze schuld van 5,5 miljoen euro, waar de merken als zekerheid tegenover stonden, werd vlak voor het faillissement afgelost door de vroegere aandeelhouder van D-reizen, de Raiffeisen Touristik Group (RTG).

Vervolgens is die schuld door RTG weer voor 2 miljoen euro overgedragen aan de zittende directie van D-Reizen. De directeuren zijn van mening dat de merken met de overdracht van de schuld óók hun eigendom werden. De bewindvoerders gaan de rechtmatigheid van die claim en de waarde van de merken nu onderzoeken.

Geldstromen

Over het wegsluizen van tientallen miljoenen aan vooruitbetaalde vakanties van klanten door de directie van D-reizen om het wankele bedrijf afgelopen jaar draaiende te kunnen houden, waarover De Telegraaf eerder berichtte, doen de curatoren nog geen mededelingen. Wel geven zij aan „uitgebreid onderzoek te doen naar alle geldstromen die bij het concern hebben plaatsgevonden, met name vanaf maart 2020 toen er vouchers zijn uitgegeven aan klanten. Er zal in kaart gebracht worden wat er met alle gelden gebeurd is”.

Uit eerdere Telegraaf-publicaties werd duidelijk dat onder meer geld dat KLM via D-reizen wilde terugbetalen aan klanten wegens geannuleerde reizen, door het reisconcern is achtergehouden en werd omgezet in eigen vouchers. De curatoren hebben berekend dat er nog zo’n 43 miljoen euro aan vouchers van D-reizen uitstaan.

Doorstart

Over een eventuele doorstart van reisketens D-Reizen en VakantieXperts, met een klantenbestand van 570.000 actieve klanten, kunnen de bewindvoerders nog geen duidelijkheid geven. Er heeft zich een aantal geïnteresseerden gemeld, zo blijkt uit het faillissementsverslag. Hen is gevraagd een indicatief bod op het reisbedrijf uit te brengen.

D-rt Groep, het bedrijf achter D-reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. De problemen ontstonden omdat er sinds corona vrijwel geen geld meer binnenkwam: de omzet kelderde van 538 miljoen euro in 2019 naar 26 miljoen euro in 2020.

Verder bleek de onderneming door de vertraging van het zogenoemde ’voucherfonds’ niet in staat te overleven. De genadeklap kwam toen bleek dat D-reizen maar beperkt (10 miljoen in plaats van de aangevraagde 19 miljoen euro) gebruik kon maken van dat voucherfonds.

D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf was goed voor circa 1100 medewerkers en 285 reisbureaus. Het leed al enkele jaren verlies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie