De bouw van het hypermoderne bedrijfsverzamelgebouw ‘Plus Ultra Groningen’ op de Zernike Campus in Groningen gaat definitief door.

Ontwikkelaar en beheerder Kadans Science Partner uit Haaren (Noord-Brabant) heeft het eerste huurcontract afgesloten met de internationale consultancy- en certificatie-instelling DNV GL, die nu nog aan de Energieweg is gevestigd. Die kennisorganisatie vestigt er onder meer een waterstof-innovatiecentrum.

Kantoren en laboratoria

Het gebouw krijgt een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter en moet een bolwerk van kennis, onderzoek en innovatie worden. De naam ‘Plus Ultra’ betekent ‘steeds verder’ en verwijst daarnaar. Naast de huisvesting voor DNV GL komen in het gebouw op maat gemaakte kantoren en laboratoria voor start-ups, sale-ups en innovatieve bedrijven en organisaties. De oplevering is waarschijnlijk in de zomer van 2022.

De indeling van het gebouw moet samenwerking en uitwisseling van kennis tussen de huurders stimuleren rond de thema’s energie, chemie, life science en big data. De gebruikers krijgen allemaal toegang tot gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes en evenementen.

DNV GL hoopt er met andere organisaties te gaan samenwerken aan duurzame energiesystemen en de energietransitie. Johan Knijp van de Groningse vestiging: ,,Voor onze locatie en onze medewerkers is de verhuizing naar een duurzaam gebouw met flexibele werkplekken en ultramoderne testfaciliteiten een prachtige stap voorwaarts. We kijken uit naar nieuwe ontmoetingen die het nieuwe pand en de levendige Zernike Campus ons gaan brengen.”

Tweede huurder

Volgens Johan van Gerven van Kadans is er ook een akkoord met een tweede huurder, waarvan de naam nog niet bekend mag worden. Het bedrijf gaat nu zoeken naar meer gebruikers. ,,Uit de eerste oriëntatie met Campus Groningen ziet dit er goed uit”, zegt hij.

De Groningse vestiging van DNV GL komt voort uit het vroegere innovatielaboratorium van de Gasunie. De focus lag er altijd op onderzoek en certificering voor de olie- en gasindustrie. De vestiging speelt nu een belangrijke rol in het onderzoek naar toepassingsmogelijkheden van groene waterstof. Er werken een kleine 100 medewerkers.

Kadans maakte eind 2019 het voornemen bekend ‘Plus Ultra Groningen’ te gaan bouwen. Het kwam tot die keuze vanwege de groeiende betekenis van de Campus Groningen, met de Zernike Campus in het noorden van de stad en de Healthy Ageing Campus bij het UMCG als locaties. Het is een van de snelst groeiende campussen in Nederland.

Kadans is sinds 2001 actief als investeerder, ontwikkelaar en beheerder van gebouwen op campussen en science parks. Het heeft vastgoed op een reeks locaties in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie