'Data niet meer naar computer, maar computer naar de data'

De nieuwe microserver van ASTRON en IBM plaveit de weg naar een toekomst waarin zowel dataverkeer als gebruik van sensors explosief zal groeien. Dat denkt Gert Kruithof van ASTRON.

Kruithof voerde donderdag het woord toen bij sterrenkundig instituut ASTRON in Dwingeloo de microserver officieel werd gepresenteerd. Het nieuwe type server is vier tot tien keer kleiner dan de tot nog toe gangbare servers. Bovendien gebruikt het apparaat, onder meer dankzij de koeling door water in plaats van lucht, veel minder energie. Kruithof voorspelde ook dat dankzij de microserver de verwerking van dataverkeer een ander karakter zal krijgen: ,,Nu worden data over het algemeen verzameld en verwerkt op een centraal punt. Door de snelle toename van big data redden we dat over afzienbare tijd niet meer. Dan zullen computers richting de data moeten. Veel kleinere servers, zoals deze, maken dat mogelijk." Volgens Marco de Vos van ASTRON kan de microserver makkelijk voor honderden nieuwe banen in Noord-Nederland zorgen.

De Drentse gedeputeerde Henk Brink reikte drie eerste exemplaren van de microserver uit aan mensen van respectievelijk Philips Drachten, Sensor City Assen en de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Bluetooth is ooit in Emmen ontwikkeld maar wie weet dat nog? Het lijkt de provincie uit de vingers geglipt. Laat dat nu niet weer gebeuren!", sprak Brink.

Sensor City zet de microserver in op het TT-circuit om grote hoeveelheden meetgegevens, bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, meteen te kunnen analyseren. Jan Post van Philips legde uit dat de microserver het in Drachten mogelijk moet maken om vlotter nieuwe scheerapparaten in productie te nemen: ,,De server staat veel hogere rekensnelheden toe. Dat maakt onze robots flexibeler."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.