Delfzijl heeft alles waar Avantium blij van wordt. Het besluit de eerste commerciële fabriek in de havenstad te vestigen, was volgens Avantiums ceo Tom van Aken dan ook niet heel moeilijk.

Op het chemiepark draait al bijna twee jaar een proeffabriek van Avantium. Daar zet het van oorsprong Amsterdamse bedrijf industriële suikers om in grondstoffen voor duurzame plastics.

Meerder opties

Woensdag maakte Avantium bekend dat de na de proeffabriek ook de fabriek die op commerciële basis gaat produceren in Delfzijl komt. De Amsterdammers hadden meerdere opties. Zo draait er ook een proeffabriek in Geleen en waren er opties in België en Frankrijk.

Maar Delfzijl kwam toch veruit het beste uit de bus, zegt Van Aken. ,,Wij zijn heel tevreden in Delfzijl’’. Die tevredenheid heeft onder andere te maken met het Chemiepark zelf. ,,Maar we hebben ook gekeken naar de infra-structuur en de medewerkers die we moeten aantrekken.’’

Investering van 150 miljoen

Van Aken zegt daarnaast blij te zijn met de steun die provincie Groningen en Groningen Seaports aanbieden. ,,Dat levert een goede basis en, voor ons heel belangrijk, er is in dit gebied nadrukkelijk aandacht voor het vergroenen van de chemie.’’

De definitieve investeringsbeslissing om de fabriek in Delfzijl te bouwen wordt eind dit jaar genomen. De bouw vergt een investering van 150 miljoen. Een regionaal consortium met Groningen Seaports, provincie Groningen, NOM, Fonds Nieuwe Doen, Groeifonds (EBG) en Investeringsfonds Groningen hoest 30 miljoen op.

In 2023 draaien

Als het investeringsbesluit positief uitvalt, moet de fabriek in 2023 draaien. Begin volgend jaar wordt met de bouw begonnen. In de proeffabriek is op dit moment werk voor 20 mensen. De verwachting is dat daar in de definitieve fabriek nog eens 60 banen bijkomen.

Van Aken twijfelt niet aan de beschikbare capaciteit in Noord-Nederland. ,,Ik wil best eerlijk toegeven dat ik mijn hart een beetje vasthield, toen we in 2018 met de proeffabriek startten. Zouden we in deze regio genoeg gekwalificeerd personeel kunnen vinden?. De proeffabriek draait nu bijna twee jaar en alle zorgen daarover zijn weg. Er werken zeer capabele mensen. Ik twijfel er niet aan dat we nog meer goede mensen aan kunnen trekken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie