Diederik Stapel imponeert: ‘Je moet niet altijd de beste willen zijn’

Een klaterend applaus incasseert Diederik Stapel van zijn vierhonderd toehoerders. Tot drie keer toe. De Tilburgse professor die eerst beroemd was om zijn spraakmakende onderzoeken en later vanwege zijn wetenschappelijke fraude, staat nu op het podium als fraudeur.

Iemand die als geen ander weet wat voor noodlottige gevolgen een gebrek aan zelfsturing kan hebben.

‘Alleen ikzelf ben verantwoordelijk voor water fout ging’

,,Het beste is de vijand van het goede’’, heeft een vriend van Stapel geconcludeerd. Stapel was nietsontziend bezig geweest de beste te willen zijn. Maar nu hij weer op een podium staat bij ‘Below the Surface’ kan hij vertellen waar en hoe het helemaal fout ging. ,,Alleen ikzelf ben verantwoordelijk voor alles wat er fout ging en niemand anders’’, weet hij nu.

Stapel is een van de zes sprekers op het congres in de Oude Suikerfabriek waar het thema zelfsturing - verantwoordelijkheden vanuit de directiekamer overhevelen naar de werkvloer - onder de loep wordt genomen. Een bioloog vertelt over hoe apen omgaan met leiderschap, een neurowetenschapper licht de sturing vanuit het brein toe en de mondiale zelfsturing-goeroe Ricardo Semler spreekt in de avonduren. Stapel verhaalt als voormalig hoogleraar sociale pyschologie over hoe het fout kan gaan.

‘Ik ben sociaal psycholoog en toch draaide het alleen om mij’

Stapel is tegenwoordig huisman. Een ervaringsdeskundige als het om fout gaat, typeert hij zichzelf. Hij weet nu donders goed hoe zelfsturende teams kunnen ontsporen. Bij zelfsturende teams gaat het om ondermeer doel, leiderschap, coaching, communicatie, tijd, samenwerken en overleg. ,,Ik had leiderschap moeten tonen, maar ik wilde alleen maar scoren, ik wilde omhoog. Ik ben sociaal psycholoog en toch draaide het alleen om mij.’’

Hij was nietszontziend in zijn ambities, nu is Stapel nietsontziend als hij zichzelf in een terugblik weegt. Zijn nieuwsgierigheid had destijds plaatsgemaakt voor angst om te falen. ,,Ik was eigenlijk niet geschikt als leider van onderzoeken’’, vindt hij nu, ,,want ik kon niet met verlies omgaan. Ik was gewend aan alleen succes.’’

De kans op ontsporen is heel groot als je altijd de beste wilt zijn

Stapel: ,,Als je altijd de beste wilt zijn is de kans dat je ontspoort heel groot.’’ En hij komt met een opsomming van ontwikkelingen die de wereld beter hebben gemaakt: professionalisering, marktwerking, internet, vrijheid, regelgeving, ga zo maar door. Stapel weet nu: bij een goed idee moet je een balans van belangen inbouwen. Dat geldt wat hem betreft ook bij zelfsturende teams. Diederik Stapel imponeert de zaal met 400 aanwezigen. Hij was ooit professor en werd ontslagen, maar hij is door zijn verleden en de zelfontleding misschien wel een betere hoogleraar dan hij eerder ooit had kunnen worden. Stapel is in elk geval weer geloofwaardig.

Jaloers terugblikken op de dromerige kleutertijd
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.