Het merk D-reizen is vlak voor het faillissement van de reisorganisatie D-rt groep buiten de boedel van de reisorganisatie geplaatst. Dat blijkt uit inschrijvingen in de Kamer van Koophandel en het merkenregister.

De reisgigant ging vorige week dinsdag failliet. Directeuren Jan Henne de Dijn en Marije Haeck hebben het merk D-reizen en D reizen (zonder koppelteken) op 11 en 12 maart via verschillende transacties overgeheveld naar hun privé-bv Selten. De merken vielen tot dan toe onder de D-rt Groep.

„Wij zijn bekend met de transacties en zullen daar op het juiste moment onderzoek naar doen”, zo bevestigt curator Ton Tekstra aan De Telegraaf. „We weten nog niet of er sprake is van zogeheten paulianeus handelen.”

Dat een verschuiving van vermogen of eigendom vlak voor een faillissement die nadelig is voor de schuldeisers. Het is nog onduidelijk hoeveel waarde de merken nog vertegenwoordigen. Haeck geeft tegenover De Telegraaf geen commentaar op de transacties. Henne de Dijn reageert niet op een verzoek om commentaar. Er is interesse in delen van de boedel. „Dit belemmert een eventuele doorstart niet”, zegt Tekstra.

„Wij hebben onderzocht in hoeverre beslag konden leggen op bepaalde activa van de D-rt Groep, omdat onze klanten nog veel geld tegoed hebben van D-reizen. Volgens onze informatie vallen de logo’s buiten de boedel. Selten is een apart bedrijf, en niet de D-rt Groep die failliet is gegaan. Wij vragen ons af waar alle miljoenen van klanten zijn gebleven”, aldus Hendrik Noorderhaven van incassobureau EUclaim.

Voucherfonds

D-reizen ging onder meer failliet omdat de reisorganisatie slechts beperkt gebruik kon maken van het zogeheten voucherfonds. Het reisbureau heeft voor miljoenen euro’s vouchers uitgeschreven voor reizen die klanten in verband met de coronacrisis nog tegoed hebben. De strop rond D-reizen werd vanaf 17 maart steeds strakker getrokken, omdat klanten vanaf die datum hun geld terug moesten krijgen.

De transacties hebben vlak voor het kort geding op 24 maart plaatsgevonden. Toen stond D-rt Groep tegenover reisgarantiefonds SGR om duidelijk te krijgen in hoeverre de reisbemiddelaar gebruik kon maken van het voucherfonds van €400 miljoen.

Commissie

De rechter stelde dat D-rt Groep slechts recht heeft op de commissie van de voorgeschoten vakanties, in plaats van de hele reissom. Touroperator TUI stapte op haar beurt naar de rechter om duidelijk te krijgen waar het geld dat hun klanten aan D-reizen betaalde is gebleven. De inhoudelijke behandeling bleef uit, omdat D-rt Groep op dezelfde dag het faillissement aanvroeg. Volgens TUI zou D-rt Groep een bedrag van €7 tot €9 miljoen ten onrechte in eigendom houden. De curator zoekt dat nu allemaal uit.

Jan Henne de Dijn en Marije Haeck baarden eind december opzien door D-reizen van de Duitse Raiffeisen Touristik Group (RTG) te kopen, terwijl de reissector al maanden aan de afgrond stond. Een pijler onder de overname was de toegang tot het geld van het voucherfonds. De accountant waarschuwt in de jaarekening voor deze onzekerheid in het overnameplan. Destijds kregen Henne de Dijn en Haeck €7,5 miljoen mee van RTG als brugfinanciering. De herstart van vakanties laat echter op zich wachten, waardoor de reisgigant ten onder ging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie