Dit zijn de rijkste Groningers en Drenten van 2018 (volgens de Quote 500)

De allerrijkste Nederlander is Heineken-directeur Charlene de Carvalho-Heineken. Foto: ANP/Olaf Kraak

De rijken zijn opnieuw rijker dan ooit. Dat meldt tijdschrift Quote in de rijkeluislijst Quote 500 die donderdag is verschenen.

Het totale vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders steeg in één jaar tijd met 11,6 procent, aldus het tijdschrift. Gemiddeld hebben deze rijkelui een vermogen van 326 miljoen, samen goed voor ruim 163 miljard euro. De laatste keer dat de rijken zoveel rijker werden was nog voor de economische crisis, in 2007.

Charlene de Carvalho-Heineken opnieuw op 1

Bovenaan de lijst met rijke lieden staat net als vorig jaar Charlene de Carvalho-Heineken, de grootaandeelhouder en directeur van Heineken Holding. De Carvalho-Heineken heeft een vermogen van 12,8 miljard euro.

De top 5 wordt verder gevuld door Frits Goldschmeding (oprichter Randstad, 4,8 miljard), Ralph Sonnenberg (oprichter Luxaflex Hunter Douglas, 2,8 miljard), John de Mol (oprichter Talpa, 2,7 miljard) en Hans Melchers (oprichter Melchemie Holland, 2,3 miljard).

Noorderlingen in de Quote 500

loading

De hoogst geplaatste Noorderling op de lijst is Wijnand Pon , die met een vermogen van 1,9 miljard euro de negende plek heeft veroverd. Daarmee stijgt de auto-importeur en fokker uit Garnwerd één plaats.

Pon wordt gevolgd door Rob en Eric Wagenborg . De mannen van rederij Wagenborg uit Delfzijl blijven steken op 265 miljoen euro en zakken daarmee van plek 113 naar 133.

Op plek 263 staat de Asser ondernemer Bert Ziengs . Hij is de oprichter van Ziengs en Scapino, en handelt tegenwoordig in vastgoed. Zijn vermogen is 160 miljoen euro, aldus Quote. Vorig jaar stond hij nog op plek 230.

Het vermogen van Eddie Perdok uit Groningen is met 145 miljoen hetzelfde gebleven als vorig jaar. De agrarische handelaar van de Kramp Groep draait als een tierelier, schrijft Quote. Hij daalt van plek 251 naar plek 281.

loading

De neef van Rob en Eric Wagenborg, Egbert Vuursteen uit Delfzijl, staat als aandeelhouder en directeur van familiebedrijf Wagenborg op plaats 304 met een vermogen van 135 milljoen euro.

De vastgoedbroers Gerro, Hessel en Diederik Vonk zijn goed voor 120 miljoen euro en staan daarmee op plek 337 van de lijst. De drie heren zijn eigenaar van vakantiepark Hof van Saksen in Nooitgedacht. Hun vermogen danken ze echter niet aan het park maar aan hun vader, schrijft Quote.

Jacqueline Maan uit Haren, de weduwe van investeerder Dick Maan, heeft net als vorig jaar een vermogen van 100 miljoen euro. Ze zakt daarmee wel van plek 341 naar 401.

loading

Flink gestegen in 2018 zijn Jan en Frits Borgesius , de broers uit Stadskanaal die samen de grootste bakkerij van Nederland runnen. Hun bedrijf, bakkerij Borgesius, levert onder meer aan Albert Heijn en Jumbo. De twee heren hebben een vermogen van 98 miljoen euro, dat is 30,7 procent meer dan vorig jaar, en staan op plek 412.

Ook gestegen is Henk Ziengs , Asser ondernemer (vroeger van Scapino, nu net als zijn broer Bert vastgoed). Vorig jaar stond hij nog op plek 441, in 2018 groeit zijn vermogen met 22,5 procent naar 98 miljoen euro is. Daarmee stijgt hij naar plek 416.

Quote omschrijft Margreet Moret-Wessels Boer uit De Wijk als 'vrouwelijke Dagobert Duck die de helft van Noord-Nederland bezit'. Zo extreem is het niet, maar Moret-Wessels Boer bezit wel behoorlijk wat grond. Haar vermogen groeit dit jaar met 11,8 procent waarmee ze op plek 468 belandt.

***

Missen we iemand? Laat het ons weten via redactie@dvhn.nl.

menu