Al bijna een jaar werkt Nederland thuis en waren de scholen goeddeels gesloten. Toch draaien installaties in veel gebouwen door alsof er niks aan de hand is. Zonde, weet Hielke Koning van gebouwbeheerder Syplon, er is veel te besparen.

De kelder van een schoolgebouw in Groningen. Dikke buizen, gekoppeld aan metertjes en tekstbordjes die vertellen waar de buizen in het gebouw naartoe gaan.

Warmteverdeler

Naast de cv-installatie is deze warmteverdeler het hart van de verwarming in het gebouw. In de school zelf is een handvol eindexamenkandidaten aanwezig.

De warmteverdeler laat precies zien dat het in de vleugel waar de leerlingen zich bevinden op temperatuur is. In het gymlokaal, dat niet wordt gebruikt, is de temperatuur een stuk lager.

Campagne denk aan je gas en licht

Het is precies, zoals je het wilt, zegt Koning. Duurzaamheidsplatform Groningen werkt slim startte eerder deze week een campagne. In veel kantoren en gebouwen die leegstaan tijdens de lockdown branden lampen en kachels volop. Denk daaraan, is de boodschap van Groningen werkt slim .

Want er worden vele kubieke meters gas en elektriciteit verbruikt die makkelijk bespaard hadden kunnen worden. In geld uitgedrukt zou het om duizenden euro’s kunnen gaan.

Niemand voelt verantwoordelijkheid

Tijdens de eerste lockdown hield Koning in een sporthal twee weken lang bij hoeveel er weglekte. Omgerekend ging het om bijna een bedrag van 800 euro.

Hoe is het mogelijk? Koning: ,,Vaak komt het doordat niemand zich verantwoordelijk voelt. Iedereen denkt dat het wel geregeld is dat de kachel uitgaat als het kantoor leeg is. Maar zelfs als de thermostaat lager wordt gezet, kan het zijn dat de automatisch ingestelde systemen het overnemen en de kachel gewoon weer aangaat. Dus moet je die instelling ook aanpassen.’’

Besparing van ruim 4000 euro

In de school in Groningen gebeurt dat nu. De directie van de school schrok in 2018 van het gasverbruik. Dat lag met 78.750 kubieke meter fors hoger dan het gemiddelde verbruik in de jaren ervoor.

Syplon werd gevraagd onderzoek te doen. Koning: ,,Wat je als eerste wilt weten is waar de energie naartoe gaat. Dat zie je niet door alleen naar de meters te kijken. Je moet gaan monitoren. Die informatie koppelen we aan gegevens over het gebouw zoals gemiddeld energieverbruik, openingstijden, weekenden en vakantiedagen en dan kijken we naar data van het KNMI.’’

‘s Avonds warm, overdag steenkoud

En dan kan blijken dat het op kleine zaken misgaat. In een van de gebouwen waar Koning is geweest, was het in de avond warm en overdag steenkoud. ,,Bleek dat de kloktijden van de installatie ingevoerd moesten worden met AM en PM. Dat was in dit geval precies verkeerd om gedaan.’’

In de Groninger school werd de warmteverdeling beter ingeregeld. Delen van het gebouw, die minder warmte behoeven, zijn ook minder warm en andersom.

Het sorteerde effect. In 2020 lag het gasverbruik zo’n 6000 kubieke meter lager dan in 2018. Omgerekend in geld ruim 4000 euro minder. Koning: ,,het is heel lastig om zwart-wit te zeggen dat het door ons ingrijpen komt, want je hebt ook te maken met zaken als hoe koud het is in een jaar. Toch geeft het zeker een indicatie.’’

En, zegt Koning, wat in een school als deze gebeurt, gebeurt ook in andere gebouwen. ,,Met monitoring kun je snel een besparing halen.’’

Gebouwbeheerders rekenden op meer besparing

Hoe vaak gas- en stroommeters tijdens de lockdown doordraaien, terwijl de gebouwen amper gebruikt worden, durft Koning niet te zeggen.

Dat het gebeurt, weet hij nagenoeg zeker. ,,Kijk alleen maar om je heen hoeveel licht er brandt als je door de stad fietst. We merken het ook aan klanten die zich erop hebben verkeken. Die dachten dat hun gasrekening lager zou zijn na de eerste lockdown.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Energie