Dreigt er euthanasie voor een schaap uit Hilaard

Een schapenboer uit Borger denkt dat hij van een collega uit Hilaard 400 schapen heeft gekocht besmet met een lelijke bultenziekte. Om te bewijzen moet er misschien eentje naar de slachtbank.

Het bleek CL pseudo tuberculosis, een besmettelijke ziekte die al tientallen jaren niet meer in Nederland voorkomt. Het kwam wel bij geiten voor en die worden geruimd zodra het zich voordoet. Als de pus in de rauwe melk terecht komt of de melker schuurt er langs kan het ook de mens besmetten. Het is niet dodelijk, maar schapen komen niet meer door de keuring voor de slacht. En omdat het uitgerekend korteharige schapen waren, is de economische waarde van het besmette schaap verloren.

Test

De Borger boer wil de Hilaarder nu aansprakelijk stellen, maar hij moet bewijs hebben dat ook zijn schapen zijn besmet. Dan is het zeker dat de Hilaarder hem besmette schapen heeft verkocht. Maar de Hilaarder boer had daar geen trek in. Anvankelijk bleken ook acht van zijn schapen positief op de ziekte te zijn getest. Dat leek er even slecht voor te staan. Maar nu zegt hij dat ze ‘vals-positief’zijn gestest. Hij heeft er nog eens een keer naar laten kijken en toen was de uitslag negatief. Maar hij weigerde die naar zijn Borger collega te zenden. Dus die stapte naar de rechter om de resultaten op te eisen. Die kreeg hij een paar uren voor de zitting.

Euthanasie

Volgens de aanwezige deskundige van de Dieren Gezondheidsdienst bleek niet uit die gegevens of de acht positief getestte dieren ineens negatief bleken te zijn. Hij kon het er niet uit opmaken. En ongeacht wat de uitslag van de tweede test is, aanvullend fysiek onderzoek is nodig om vast te stellen of die schapen zijn besmet. De boze boer uit Borger eiste daarom eventueel ‘euthanasie op een schaap uit te oefenen’ zoals zijn advocaat het in de rechtszaal uitdrukte. De wilsbekwaamheid van het schaap kwam niet aan de orde, maar wel de vraag van rechter Jeff Biesma of er een dierenarts bereid zou zijn een gezond schaap te doden om de ziekte te kunnen vaststellen. Dat was volgens advocaat Just Hamming van de Borger boer ook niet nodig. Eerst komt er een tweede of derde bloedtest, dan een klinisch onderzoek. Als daaruit aannemelijk wordt dat het schaap besmet is, dan wordt het beest gedood om sectie op te verrichten. De Hilaarder boer liet alvast weten daar dwars voor te gaan liggen.

Of rechter Biesma het zover laat komen laat hij mede afhangen van de juridische vraag of de Hilaarder boer sowieso aansprakelijk is en of ziektes als CL niet tot het gewone bedrijfsrisico horen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.