Drentse en Groningse economie groeien

De Drentse economie zal na drie jaar van minimale groei een grotere stap vooruit zetten en 1,7 procent groeien. De bouw is de voornaamste groeipijler; export is juist een zorgpunt.

De cijfers komen uit een regiorapportage van het ING Economisch Bureau. De hoogste economische groei kan komend jaar in de Randstad worden genoteerd. De topregio's zijn Groot-Amsterdam (3,6 procent), Delft en Westland (3,2) en Utrecht (3,1). Groningen groeit 1,4 procent net als Friesland.

De Drentse economie is met een omvang van 12 miljard euro de kleinste van de drie noordelijke landsdelen. De groei van 1,7 procent komt voor rekening van de publieke sector en vooral de bouw. De laatste sector is sterk vertegenwoordigd in Drenthe. Landbouw en industrie zijn ook nadrukkelijk aanwezig in het Drentse beeld van bedrijvigheid, maar die laten een beperkte groei van 1 procent zien.

Groningen

De ontwikkeling van de Groningse economie wordt sterk bepaald door de gaswinning. De rem op de gaswinning zorgde ervoor dat de provincie Groningen in 2015 de enige landelijke provincie was met een sterke krimp (min 6 procent). Ook in 2016 zal dat van invloed zijn, maar ING heeft Groningen ook langs de meetlat gelegd zonder de gaswinning mee te wegen. ,,Dan is het beeld anders'', meldt ING, ,,en blijkt de economie niet alleen volatiel, maar ook vitaal.'' In dat geval bedraagt de groei 2,0 procent.

Het ICT-cluster in de stad Groningen zorgt voor groeistimulansen en de bouw wordt landelijk gezien als de snelst groeiende sector, maar kan juist in de bevingsregio vanwege toenemende herstelwerkzaamheden extra groeien. Stagnatie in de zorg en de matige groei in de landbouw, energie, chemie en overheid – ING: ,,Alle oververtegenwoordigd in Groningen'' – drukken de groei.

Komende week publiceert Dagblad van het Noorden de economische cijfers van het regionale bureau E&E Advies.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.