Drentse en Groningse woningmarkt trekt verder aan

De woningmarkt in Groningen en Drenthe is in het tweede kwartaal opnieuw aangetrokken. Ten opzichte van vorig jaar bedraagt de stijging bij Groningse NVM-makelaars 20,3 procent. De Drentse collega’s zitten daar met 20,49 procent iets boven. Het landelijke groeipercentage is 14,8 procent.

De makelaars zeggen die groei vooral te danken aan de lage rente. Dat leidt tot extra verkoop van woningen om van hoge hypotheeklasten af te komen en om voor dezelfde maandlasten een grotere woning aan te schaffen. Daarnaast betreden door de lage rente nieuwe kopers de huizenmarkt.

In Groningen werden 1685 huizen verkocht, in Drenthe 1430 stuks. De makelaars zien zien de vraag naar duurdere woningen toenemen. De woningmarkt in de stad Groningen vertoont nog steeds tekenen van overspannenheid.

Landelijk voorman Ger Jaarsma ziet een groeiende kloof op de woningmarkt, onder meer door de grote verschillen tussen regio's die het goed doen en regio's die achterblijven. Daarnaast krijgen vooral de starters in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. ,,Dat is zorgelijk.”

In heel Nederland hebben NVM-makelaars in het tweede kwartaal 42.819 woningen verkocht. De prijzen stegen in de periode april tot en met juni met 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het tiende kwartaal op rij. Voor een koopwoning moet gemiddeld nog 7 procent minder worden betaald dan vóór de crisis, maar de prijzen liggen wel al weer 14 procent boven het dieptepunt.

Bijna 13 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam geldt dat voor meer dan de helft van de woningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.