Drie tech-boeren op podium SMC050

Drie Groningse boeren profileren zich op 10 oktober als tech-boeren door het podium van het digitale netwerkevenement SMC050 te betreden.

De drie zijn akkerbouwer Derk Gesink uit Mensingeweer, akkerbouwer Detmer Wage uit Wedde en melkveehouder Wim Bos uit Zuidbroek. Ze werken met drones, sensoren, satellietnavigatie, zelfrijdende tractoren – in de landbouw bestaat dit fenomeen al heel lang – en gebruiken waar mogelijk ict om de bedrijfsprocessen te vergemakkelijken.

Boeren op het podium

,,Er zijn meerdere redenen waarom we een keer boeren op het podium hebben’’, zegt Jarno Duursma, een van de organisatoren van SMC050. ,,De belangrijkste reden is natuurlijk dat zij veel meer geautomatiseerd hebben dan menigeen beseft.’’ SMC050 praat zeswekelijks geïnteresseerden bij over digitale ontwikkelingen.

Maar wat bij hem zeker ook een rol speelt, is dat deze beroepsgroep wat hem betreft eens over het voetlicht moet. Duursma vertelt dat’ie 39 is en in zijn jeugd volop mensen kende die op de een of andere manier bij het agrarische werk betrokken zijn. ,,Tegenwoordig kom je nauwelijks meer iemand tegen die iets heeft met de agrarische wereld. En vraag je een kind waar de melk vandaan komt is het antwoord: de supermarkt.’’

Hardwerken

Duursma spreekt van ‘sympathieke, hardwerkende innovatieve mensen’ als hij het over de boerenstand heeft. Ter voorbereiding op de bijeenkomst van 10 oktober heeft Duursma al veel informatie verzameld over boeren in de tech. ,,Ik ben aan het lezen, googelen, kijk video’s en ik sta versteld wat er allemaal op het platteland gebeurt’’, zegt hij. ,,Zo heb ik boerenbusiness.nl ontdekt. Het is geweldig wat je daar leest.’’

5G-veldlab

Derk Gesink werkt mee aan een 5G-veldlab in Noord-Groningen, waar gekeken wordt hoe deze nieuwe generatie mobiele telefonie straks kan worden ingezet in de agrarische sector. Kennis en tech zijn daarbij leidend. Hij kijkt daarbij als aardappelboer daarbij naar precisie-bemesting. ,,Met te veel mest steken aardappelplanten meer energie in het ontwikkelen van loof dan van knollen’’, zo vertelde hij een paar maanden geleden in deze krant.

Gesink werkt samen met een serie andere boeren in Agrofuture. Het gaat daarbij om akkerbouw die gebaseerd is op kennis. De maakkosten willen ze verminderen en de kwaliteit verbeteren door gebruik te maken nieuwe techniek.

Onder de 40

Duursma constateert dat het vooral boeren zijn onder de 40 jaar die al lang bezig zijn met innovaties in de agrarische sector. ,,Ze zien kansen in plaats van bedreigingen’’, constateert hij. ,,En als ik ze zo bezig zie, moeten ze beter opgeleid zijn dan hun voorgangers. Maar daarbij ga ik op mijn gevoel af, want echt weten doe ik het niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.