Droogte treft aardappelboeren in Veenkoloniën het hardst

De akkerbouwers zijn de grootste slachtoffers van de droogte. Vooral in de Veenkoloniën zijn de boeren hard getroffen.

Ook in Zeeland, Oost-Brabant en Limburg hebben akkerbouwers flinke klappen opgelopen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de Rabobank. ,,Het beeld is gemengd’’, zegt Gea Bakker van de Rabobank. ,,Het maakt veel uit of je kon beregenen of niet. En ook de grondsoort kan van invloed zijn. Maar de Veenkoloniën springen er wel uit.’’

Zetmeelaardappelen

In Groningen en Drenthe worden veel zetmeelaardappelen geteeld. ,,Die aardappels worden op contract geteeld. De prijs staat dus vooraf vast’’, vervolgt Bakker. Normaliter stijgen de prijzen als de oogst tegenvalt. ,,Maar de boeren die op contract telen, hebben een vaste prijs afgesproken. Die profiteren dus niet van de hogere prijs, maar hebben wel een lagere opbrengst’’, aldus Bakker.

In Zeeland hadden de akkerbouwers op kleigrond een ander probleem. Door de droogte werd de klei zo hard dat het grote moeite kostte de oogst uit de grond te krijgen, waardoor een deel van de oogst beschadigd raakte. Veel akkerbouwers telen behalve aardappelen ook suikerbieten, doorgaans een gewas met een mooie opbrengst voor de telers. Dit jaar zit de bietenprijs in een dal, omdat er wereldwijd een overaanbod aan suiker is. De suikerbiet kan de schade aan de aardappeloogst dus niet goedmaken.

Spreekwoordelijke druppel

Hoe groot de schade is voor de akkerbouwers, is nog niet aan te geven. ,,We verwachten pas begin volgend jaar een overzicht te hebben’’, meldt Bakker. ,,Dan moeten de investeringen voor de nieuwe teelt worden gedaan. Sommige akkerbouwers hebben flinke reserves en kunnen de schade dragen. Voor bedrijven die het al moeilijk hebben, kan de droogte echter de spreekwoordelijke druppel zijn.’’

In andere sectoren, zoals de melkveehouderij en de vollegronds groenteteelt, is het beeld positiever. Melkveehouders klaagden eerder dit jaar dat het gras niet hard groeide door de droogte. Dat gras hebben de boeren nodig als wintervoer voor de koeien. Dankzij het mooie najaar is het gras langer blijven groeien dan normaal en hebben de meeste melkveehouders toch nog een behoorlijke voorraad wintervoer kunnen aanleggen.

Broccoli

De groentetelers in de vollegrond, zoals kool of broccoli, hebben ook last gehad van de droogte. ,,Daar wordt veel minder op contract geteeld. Als de oogsten tegenvallen stijgen de prijzen. Daar kunnen de telers dus in veel gevallen van profiteren’’, weet Bakker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.