Droogte treft telers van zetmeelpiepers hardst

Telers van zetmeelaardappelen zijn het zwaarst gedupeerd door de extreme droogte in de afgelopen zomer.

Dat blijkt uit een eerste verkennend onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Telers van zetmeelaardappelen, vooral actief in het noordoosten van Nederland rondom zetmeelconcern Avebe in Veendam, krijgen dit jaar een gemiddeld inkomensverlies te verwerken van 31.000 euro. Dit betreft het verlies per onbetaalde jaarseensheid. Bij twee bedrijfshoofden gaat het derhalve om 62.000 euro.

Telers hebben amper profijt van de schaarste

Zetmeelaardappelen worden veelal geteeld op droge zandgronden. Telers kampen er dit jaar met een beduidend lagere opbrengst, maar kunnen amper profiteren van de schaarste omdat er nagenoeg alleen gewerkt wordt met vooraf gecontracteerde prijzen.

In de melkveehouderij komt de gemiddelde inkomensdaling uit op 16.000 euro en in de melkgeitenhouderij op 22.000 euro. In de melkveehouderij vormt de belangrijkste schadepost de geringere oogst van gras en mais die bovendien deels van mindere kwaliteit zijn.

Schade kan in individuele gevallen veel hoger uitvallen

Wageningen benadrukt dat de schade voor individuele boeren veel hoger kan uitvallen. De inkomensverschillen tussen boerenondernemers zullen namelijk groter zijn dan gebruikelijk. Dat komt doordat de gevolgen van de droogte verschillend uitpakken per regio, grondsoort en of boeren al of niet vastzitten aan afzetcontracten en al of niet mochten beregenen.

Voor groepen boeren had de droogte ook voordelen. Wageningen voorziet voor de overige akkerbouwbouwbedrijven en in de fruitteeltt een gemiddelde inkomensstijging van respectievelijk 12.000 euro en 21.000 euro. In de vollegrondsgroenteteelt lijken de inkomenseffecten gemiddeld verwaarloosbaar te zijn.

Opbrengst suikerbieten neemt tot driekwart af

Eerder deze week werd al duidelijk dat vooral de telers op de Drentse zandgronden hard geraakt worden. Ook de opbrengst van suikerbieten kan daar wel met driekwart afnemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.