EBG lanceert Groeifonds met 40 miljoen euro

De Economic Board Groningen (EBG) lanceert woensdag een nieuw fonds, dat bij de ondersteuning van (nieuwe) ondernemers in het aardschokgebied grotere risico’s accepteert dan andere kapitaalverstrekkers.

Het zogeheten Groeifonds (Groninger Economisch Investeringsfonds) bevat ruim 40 miljoen euro voor leningen, garanties en deelnemingen. Anders dan bij andere fondsen, hoeft niet al het uitgezette geld terug te komen. Het mag een substantieel deel van de inleg verliezen.

Stimulans

Financieel directeur Peter Arnold Jellema van de EBG: ,,Waar de NOM en andere geldverstrekkers zeggen ‘daar doen we nog niet aan mee’, kunnen wij vaak wel een eerste stap zetten. Wij hebben de ruimte eerder naar de kansen te kijken, waar anderen vooral oog hebben voor de risico’s. Dit fonds is echt een stimulans voor het gebied.”

De EBG heeft voor het bijzondere karakter van het fonds ontheffing moeten krijgen van het Rijk. Die heeft strenge regels om te voorkomen dat staatssteun door soepele financieringsvoorwaarden leidt tot oneerlijke concurrentie.

Ontheffing

Het EBG heeft de ontheffing onder meer gekregen omdat het actief is in de door krimp, aardschokken en een zwakke economie geplaagde regio, waar ondernemers moeilijk financiering krijgen.

Het Groeifonds kent drie financieringsvormen: voor starters, het mkb en grote investeringen. De 40 miljoen euro komt uit het bedrag van 97,5 miljoen euro van provincie Groningen en NAM waarmee de EBG ondernemers en de economie in Noord-Groningen moet steunen.

Aanjager

Directeur Marco Smit noemt het Groeifonds een „aanjager”. Het zal nooit de enige investeerder zijn, zegt hij. ,,Het fonds zal vaak de eerste zijn die het vertrouwen geeft waardoor andere geldverstrekkers meedoen. Op die manier kunnen gedreven ondernemers hun plannen waarmaken in Noord-Groningen.”

Jellema ziet het vestigingsklimaat in Noord-Groningen al verbeteren. ,,We zijn bezig met 5G, Building (de proeftuin voor aardbevingsbestendig bouwen, red.), breedband en nu dit Groeifonds. Dat kunnen voor ondernemers heel gunstige omstandigheden zijn.”

Ambitie

Het was voor de EBG een grote ambitie om een fonds te vormen waarmee ze extra risico’s mag nemen. Het verleent ook steun via onder meer de Regionale Investeringssteun Groningen (voor versterking en verduurzaming van de chemie in de Eemsdelta en op de Zernike Campus), de NOM, de Ondernemingsimpuls Noord-Groningen, en de Kredietunies Eemsregio en Groningen.

Het aardschokgebied waarvoor de EBG actief is omvat negen gemeenten: Loppersum, Winsum, Bedum, Ten Boer, Delfzijl, Eemsmond, Slochteren, Appingedam en De Marne.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.