ESD-SIC laat productie fluctueren met stroomprijs

Het bedrijf ESD-SIC in Delfzijl kan door een samenwerkingsverband met energie- en technologiebedrijf Engie zijn afname van elektriciteit aanpassen aan de omstandigheden op de energiemarkt.

Het koopt vooral stroom als de vraag daarnaar en dus ook de prijs laag is.

Volgens directeur Richard Middel laat het productieproces van de fabriek zich eenvoudig aan de fluctuaties van de elektriciteitsmarkt aanpassen. Engie en ESD-SIC bedienen zich daarvoor van een geautomatiseerd systeem.

Energieslurpers

De flexibiliteit van een bedrijf als ESD-SIC dat veel stroom verbruikt is vooral belangrijk, omdat de elektriciteitsproductie door het groeiende aanbod van wind- en zonneenergie pieken en dalen kent. Die ontstaan door de wisselende weersomstandigheden. Ook ‘s nachts is het aanbod vaak groter dan het verbruik. Daarom hoopt Engie met meer ‘energieslurpers’ in de industrie tot samenwerking te komen

ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een keiharde grondstof die wordt gebruikt om snij-, slijp-, schuur en polijstmachines te maken. Het wordt gemaakt door een mengsel van cokes en zand onder stroom te zetten. De fabriek bevat 24 ovens, die elk in 20 minuten net zo veel stroom verbruiken als een huishouden in een jaar. ESD-SIC staat op de lijst van Nederlandse bedrijven die het meeste stroom verbruiken op de achtste plaats.

Middel wil niet zeggen hoeveel geld ESD-SIC bespaart door de samenwerking met Engie. ”Maar als je weet dat energie zo’n 35 tot 40 procent van de kostprijs van ons product is, dan begrijp je dat het om een substantieel bedrag gaat”, aldus de directeur.

Milieu

De samenwerking dient ook het milieu, zegt Michael Verheul van Engie. De flexibele productie voorkomt situaties waarin energiecentrales hun productie moeten opvoeren en zo extra CO2 uitstoten, wanneer de vraag naar elektriciteit het aanbod overstijgt. Bovendien draagt de flexibele productie bij aan de balans op het netwerk. Als vraag en aanbod niet met elkaar in evenwicht zijn, kan er storing ontstaan op het elektriciteitsnetwerk.

Hoe de prijzen op de elektriciteitsmarkt zich ontwikkelen, is een etmaal vantevoren te voorzien. Op basis van die kennis kan het productieproces voor de volgende 24 uur worden ingeregeld. Mochten zich in vraag en/of aanbod onvoorziene ontwikkelingen voordoen, dan kan Engie daar op inspelen. ,,Die zit dan aan het stuur’, zegt Middel. ,,Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er minder wind of zon is of als een energiecentrale uitvalt”, zegt Verheul. ,,Dan kunnen we de elektriciteitlevering zo 10 megawatt terugbrengen.”

Overigens kan het op enig moment ook gebeuren dat ESD-SIC stroom teruglevert aan Engie. De gassen die bij de productie vrij komen worden ontzwaveld en gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarmee voorziet het bedrijf in 20 procent van de energiebehoefte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu