Eemshaven scoort vlak voor kerst met 275 banen

Op de valreep van 2017 scoort Groningen Seaports met een grote acquistie. Metaalfabriek Van Merksteijn uit Almelo landt in de Eemshaven, investeert tussen de 250 en 300 miljoen euro en schept 275 directe banen en nog eens eenzelfde hoeveelheid indirecte banen.

Van Merksteijn International is een grote leverancier van vooral walsdraad uit Almelo. Er werken ongeveer 500 man bij de internationaal opererende staalbewerker. Van Merksteijn wil nu zelf walsdraad maken en komt daarvoor naar de Eemshaven. 

Staalschroot is grondstof voor walsdraad

Van Merksteijn gaat de walsdraad uit gereinigd staalschroot maken. De Tukkers bouwen daartoe een hightech fabriek, die ook gebruik maakt van de stroomproductie in de Eemshaven. Want voor het proces is veel energie nodig.

Voor de aan- en afvoer van staalschroot en walsdraad is een grote plek aan open water nodig. Die vond Van Merksteijn in de Eemshaven, waar het bedrijf 28 hectare (bijna 60 voetbalvelden) kocht. De fabriek komt achter de Nuon-centrale, op de plek waar aanvankelijk LNG-aanlanding was gepland.

Eemshaven wordt banenmotor met 850 nieuwe banen

De komst van Van Merksteijn is een geweldige impuls voor de werkgelegenheid. De Tukkers hebben circa 275 mensen nodig, voor een groot deel mbo’ers. De verwachting is dat daar buitenom net zoveel mensen nodig zijn in de logistiek, onderhoud, beveiliging en catering. In totaal gaat het richting 550 mensen. De Eemshaven ontwikkelt zich zo tot een heuse banenmotor, want bij Google is het aantal werknemers inmiddels opgelopen tot 300 man.

De fabriek zal in 2020 operationeel zijn en past volledig in de Havensisie van Groningen Seaports. Naast havenactiviteiten wordt er in de haven ingezet op circulaire economie, datacenters en biomassa-gerelateerde werkzaamheden. De fabriek wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. Het project heet daarom ‘Green Steel Mill’.

Van Merksteijn een van de grootste ter wereld met walsdraad

Walsdraad is geschikt voor allerei doeleinden. Van Merksteijn zet het vooral in voor de vervaardiging van hekken. Maar walsdraad wordt ook gebruikt voor wapeningstaal dat gebruikt wordt om beton te versterken. Van Merkesteijn is een van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld. Het bedrijf 

Er werken in Almelo ongeveer 600 mensen en de jaarlijkse omzet in alleen Almelo is circa 350 miljoen euro. Het familiebedrijf is nog op twee andere plekken in Europa actief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.