Een jaar lang ongewoon druk bij BioMCN

Op het erf van methanolproducent BioMCN op Chemiepark Delfzijl is het een drukte van belang. Een jaar lang werken honderden mensen extra aan een bijzonder project.

De beursgenoteerde onderneming OCI steekt 100 miljoen euro in de herstart van een methanolfabriek die al ruim tien jaar stilstond. Daarmee zullen er eind 2018 twee grote installaties in Delfzijl methanol produceren.

Het goede nieuws werd in september door het aan de Amsterdamse beurs genoteerde moederbedrijf OCI via een halfjaarverslag naar buiten gebracht.

OCI is is sinds 2015 eigenaar van BioMCN. De raffinaderij is in dat jaar overgenomen van investeringsmaatschappij Waterland.

Waarom die investering?

OCI ziet dankzij de economische opleving wereldwijd de vraag naar methanol stijgen. Het is een belangrijke grondstof voor de chemische sector en op een of andere manier terug te vinden in veel producten die we dagelijks gebruiken.

De vraag in Europa is ook groter dan er momenteel in ons werelddeel wordt geproduceerd.

Met de investering in Delfzijl en met de bouw van een nieuwe fabriek in Texas ontwikkelt OCI zich tot een van de grootste methanolfabrikanten in de wereld.

Is de bouw van een nieuwe fabriek in Delfzijl niet logischer?

Die vraag zal ongetwijfeld aan de orde zijn geweest in de directiekamer. De technici beloven dat de fabriek na een ingrijpende revisie weer helemaal up to date is.

Aan een nieuwe fabriek hangt trouwens een heel ander prijskaartje en ook de vestigingseisen daarvoor liggen anders dan in de vorige eeuw toen de fabriek door AkzoNobel en DSM werd gebouwd.

Meer weten?

Zaterdag 2 december meer over BioMCN in het economiekatern van Dagblad van het Noorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.