GASSELTERNIJVEEN Eenmaal geboren heeft een haan recht op een diervriendelijk leven. Pluimveehouder Rolf Kanninga uit Gasselternijveen werkt er aan.

Haantjes zijn een probleem voor de leghenhouderij. Ze leggen geen eieren en de meeste haantjes verdwijnen daarom kort na geboorte via vermalers in diervoer. Het aantal haantjes dat zo jaarlijks aan zijn eind komt, wordt geschat op 30 miljoen tot 45 miljoen. Dit roept maatschappelijk verzet op. Al decennia praten vertegenwoordigers van de sector, het ministerie van Landbouw, de verwerkende industrie en wetenschappers over een meer maatschappelijk aanvaardbare oplossing.

Al dat gepraat duurt de biologisch-dynamische sector te lang, aldus Kanninga van de Boerveenshof met 9000 leghennen. ,,Elk bevrucht ei heeft recht van uitkomen’’, is de boodschap van de biologisch-dynamische sector, die in ons land vier bedrijven omvat met in totaal 30.000 leghennen. Met hun filosofie horen ze elke vijftien maanden – de levensduur van een leghen – evenveel haantjes van de broederijen af te nemen.

De oplossing die Kanninga heeft bedacht, is de hanen voortaan in vijftien weken op te fokken voor de vleesconsumptie. Warm binnen of in vrije uitloop buiten, biologisch voer, geen antibiotica en zonder gekapte snavels. Bovendien leven ze twee keer langer dan een ‘plofkip’. Oké, ze eindigen wel bij de slager, maar, aldus Kanninga ,,dan hebben ze in ieder geval een goed leven gehad en de consument krijgt een lekker stukje vlees.’’

Met 500 dieren onderzoekt Kanninga de marktkansen voor zijn hanenproduct. De consument moet wel bereid zijn dit product te kopen. Als de proef met het ‘braadhaantje’ slaagt, wil Kanninga met zijn drie collega’s 30.000 hanen in de markt zetten. De vier hebben voor het opfokken van die hanen te weinig grond. Kanninga wil daarom voor dat karwei op zoek naar iemand met een leegstaande boerderij. Bij een goede planning heeft zo’n boer de stal het hele jaar vol hanen, aldus Kanninga.

Over de afzet van 30.000 hanen maakt de pluimveehouder zich eigenlijk geen zorgen. ,,Als elke afnemer van onze eieren elk jaar één haantje koopt, is het probleem opgelost.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie