Einde aan 'gaskrimp' Groningse economie

Foto: Pixabay

De afbouw van de gaswinning leidt niet langer tot een fors krimpende economie in de provincie Groningen. De verwachte krimp is dit jaar met -0,1 procent nagenoeg nihil.

Dat meldt het ING Economisch Bureau. De afbouw van de gaswinning heeft in de periode 2014-2015 de Groningse economie het hardst geraakt, in totaal zo'n 20 procent. Dat kwam doordat het productieplafond in die periode het meest is gedaald. Sindsdien gaat die afbouw met kleinere stappen, waardoor die gecompenseerd wordt door de groei van andere sectoren.

Afbouw met kleinere stappen

Wordt de gaswinning buiten beschouwing gelaten, dan noteert Groningen dit jaar een groei van de economie met 1,3 procent. De sterk aanwezige zakelijke dienstverlening en zorg zijn de belangrijkste aanjagers. De onderzoekers van de ING voorzien dat de banengroei in Groningen later gaat afzwakken.

De onderzoekers van de ING stellen vast dat de werkloosheid in Groningen (4,3 procent) nog altijd het hoogste en de arbeidsdeelname het laagst in Nederland is. Ze verwachten een positief effect van het Nationaal Programma Groningen. Zij voorzien in de Eemshaven groeikansen door de toenemende activiteiten rond groene waterstof en offshore wind, maar ook een risico. ,,Mocht de kolencentrale in de Eemshaven eerder dan in 2030 moeten sluiten, dan neemt dat ook eerder een flinke hap uit de economie".

De afbouw van de gaswinning treft doordat de NAM in Assen is gevestigd ook de Drentse economie, stelt ING Economisch Bureau. Voor dit jaar wordt een halvering van de provinciale economie gezien tot 1 procent. Wordt het 'gas' buiten beschouwing gelaten dan daalt de groei van 3 naar 2 procent.

Grote groeiverschillen in Drenthe

De onderzoekers constateren grote groeiverschillen per regio. Met name de zakelijke dienstverlening en de zorg bewerkstelligen in het zuidwesten van de provincie een groei van 2 procent, terwijl die in Noord- en Zuidoost-Drenthe zakt tot 0,5 procent. ,,In het zuidoosten focust het chemiecluster Emmen op polymeren, vezels en composieten voor de maakindustrie, een sector die in 2019 met een terugval in de groei te maken krijgt. De lage groei hier is bovendien het gevolg van vergrijzing en ondervertegenwoordiging van de zakelijke dienstverlening." Noord-Drenthe heeft last van het gasplafond.

De provincie heeft in vier jaar de werkloosheid zien halveren tot 3,2 procent, iets lager dan het gemiddelde. Waarschijnlijk komt dat doordat veel Drenten in Groningen en Zwolle werken, waar het aantal banen fors is gegroeid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie