Einde van de gaswinning in Groningen stap dichterbij: Gasunie maakt buitenlands gas geschikt voor Nederland

Luchtfoto van de stikstofinstallatie tijdens de werkzaamheden. Foto: Gasunie

Het einde van de gaswinning in Groningen is een stap dichterbij. De Gasunie kan sinds deze week jaarlijks 5 miljard kuub meer hoogcalorisch aardgas uit het buitenland en de kleine velden dezelfde laagcalorische samenstelling geven als Gronings gas, waarop Nederlandse huishoudens zijn ingesteld.

De uitbreiding van de stikstofinstallatie in Wieringermeer die dat mogelijk maakt, kwam voor Kerstmis gereed. Daardoor kan de winning uit het Slochterenveld in Groningen in 2020 in principe onder de 12 miljard kubieke meter komen. Dat is het niveau waarbij volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de kans op nieuwe schade in het aardbevingsgebied fors lager is.

Megaklus

Het gereedkomen van de uitbreiding betekent dat de afbouw van de gaswinning vooralsnog het tijdschema van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) volgt. Zijn doel is de gaswinning in Groningen in 2022 te beëindigen.

De voltooiing van de extra stikstofcapaciteit stond voor het einde van dit jaar gepland. Volgens woordvoerder Michiel Bal van Gasunie was het ‘een megaklus’ om die planning te halen. Het karwei is in minder dan anderhalf jaar geklaard.

Bal: ,,Dat is voor zo’n project uitzonderlijk snel. Aannemers en collega’s hebben hier de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om de uitbreiding voor 1 januari af te krijgen. De minister had dat al ingecalculeerd, maar het was een enorme uitdaging. De installatie is tijdens de werkzaamheden ook gewoon in werking gebleven om voor voldoende gastoevoer te zorgen. Dat het is gelukt, is een groot compliment waard aan alle betrokkenen.”

Stikstof

De omzetting van hoogcalorisch gas naar laagcalorisch gas van ‘Groningse’ kwaliteit gebeurt door toevoeging van stikstof. De installatie in Wieringermeer kan nu per uur 310.000 kuub stikstof bijmengen, 80.000 kuub meer dan voor de uitbreiding.

De omzettingscapaciteit krijgt een nieuwe forse impuls als in 2022 bij Zuidbroek een nieuwe installatie in bedrijf gaat, die per uur 180.000 kubieke meter stikstof kan bijmengen en zo per jaar nog eens 7 miljard kubieke meter hoogcalorisch gas kan omzetten naar laagcalorisch gas. Naar verwachting kan niet lang daarna het Slochterenveld worden gesloten.

Een groot deel van het gas dat in de zomer in Wieringermeer wordt omgezet, zal worden opgeslagen in de gasopslag in Norg. Die voorraad kan bij lage temperaturen in de winter worden aangesproken.

Zuidbroek nu nog enkel back-up

Behalve die in Wieringermeer telt Nederland nog drie stikstofinstallaties. In Ommen staat er een met ongeveer dezelfde capaciteit als Wieringermeer had voor de uitbreiding.

In Zuidbroek staat een tweede, met een geringe bijmengcapaciteit van 16.000 kuub per uur. Die doet voornamelijk dienst als back-up voor de twee grotere installaties. De installatie zal naast de nieuwe fabriek blijven bestaan.

Een derde mengstation in Pernis is voornamelijk bedoeld om stikstof toe te voegen aan het vloeibare aardgas (LNG) dat bij de Gate Terminal in Rotterdam aan land komt.

Afbouwen zonder gevaar voor te weinig gas

Behalve in Nederland werkt ook in delen van Duitsland, België en Frankrijk de huishoudelijke apparatuur, zoals gasfornuizen en cv-ketels, alleen op het laagcalorische gas uit het Slochterenveld. Dat geldt ook voor de installaties van veel bedrijven. Door de mogelijkheid hoogcalorisch gas uit onder meer Rusland, Noorwegen en de kleine Nederlandse velden om te zetten, kan de winning in het Slochterenveld worden afgebouwd zonder dat de leveringszekerheid in gevaar komt.

Het omzetten van hoogcalorisch gas gebeurde mondjesmaat, totdat de aardschokproblematiek zich manifesteerde en de gaskraan steeds verder werd dichtgedraaid. In 2014 werd nog maar 4,8 miljard kuub hoogcalorisch gas op Groningen-kwaliteit gebracht, in 2018 ging het al om 28,9 miljard kuub.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie