Elektrische auto is een stuk groener dan die Belgische professor doet voorkomen

Foto: ANP ANP

'Elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener dan auto op benzine', schreven veel media (waaronder Dagblad van het Noorden). Wetenschappers trappen op de rem: de cijfers en berekeningen uit het onderzoek kloppen niet.

"700.000 is wel een beetje veel", aldus Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij heeft er zelf een berekening op losgelaten en komt uit op een 'break-even' van 150.000 kilometer. Dat ligt een stuk lager dan de zevenhonderduizend kilometer uit het onderzoek van de Belgische professor Damien Ernst van de universiteit van Luik.

<a href='https://www.dvhn.nl/economie/Elektrische-auto-pas-na-700.000-kilometer-groener-dan-auto-op-benzine-24244009.html' target='_blank'><div class='leesvol' data-track-contentviewclick='{"viewType":"contentView","clickType":"contentClick","contents":[{"name":"Lees hier meer over het onderzoek van Damien Ernst","type":"leesook","variant":"vol","hasImage":1,"mobileImage":0}]}'><div class='imgdiv verstop'><img class='leesookplaatje' src='https://www.dvhn.nl/economie/ec1hm5-ANP-elektrischrijden.jpg/ALTERNATES/WIDE_768/ANP-elektrischrijden.jpg'></img></div><div class='kopdiv'>Lees hier meer over het onderzoek van Damien Ernst</div><div class='linkdiv'>Lees verder</div></div></a>

Hoe kan dat?

Volgens Ernst kost het 18696 kilogram CO2 om een batterij van 60 kilowattuur (kWh) voor een elektrische auto te produceren. Dat komt dus neer op 312 kilogram per kWh. Hij baseert zich daarmee op een van de hoogste schattingen in de wetenschappelijke literatuur. Als je kijkt naar het gemiddelde van alle studies, dan kom je uit op een kostenpost van 140 kilogram per kilowattuur, aldus onderzoeker aan de TU Eindhoven Auke Hoekstra. Dat is ruim twee keer minder vervuilend.

In een draadje op Twitter veegt Hoekstra verder de vloer aan met de berekeningen van Ernst. Naast de schonere productie van batterijen, voert hij het argument aan dat Ernst de CO2-kosten voor de productie van benzine niet in zijn berekening heeft meegenomen. Als je die meeneemt in de berekening, dan zijn benzineauto's 23% minder 'schoon'.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="nl"><p lang="en" dir="ltr">Does it take 697 612 km (440 000 mi) before an electric vehicle becomes greener than a conventional car?<br><br>That was the calculation a Belgian prof. made on TV this week.<br>The number was used by MANY Dutch and Belgian newspapers.<br>But it&#39;s 20x too high or so.<a href="https://t.co/bQs45EbyW1">https://t.co/bQs45EbyW1</a></p>&mdash; AukeHoekstra (@AukeHoekstra) <a href="https://twitter.com/AukeHoekstra/status/1104095189117911040?ref_src=twsrc%5Etfw">8 maart 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Recyclen

Een andere punt is het effect van recycling. Want het is zeker waar: het kost ontzettend veel energie (en dus CO2) om de lithium-batterijen voor elektrische auto's te produceren. Een van de belangrijkste elementen voor de batterij is namelijk het in mijnen gedolven kobalt. Het kost ontzettend veel energie om dat uit de grond te halen.

Echter, de technologische ontwikkelingen gaat ontzettend snel. Tegenwoordig zijn er batterijen op de markt waar veel minder kobalt in zit. Dus hoe 'groen' een auto uit een berekening komt, is vooral afhankelijk van de aanname van de onderzoeker over welke batterij in de auto zit.

<blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="nl" dir="ltr">De break-even (qua CO2) van een EV versus een benzine/diesel auto wordt bepaald door (1) productielocatie van de Li-on batterij (2) de grootte ervan, en (3) de elek.mix in het land waar je de EV rijdt. Zie deze figuur uit 2018 (studie voor EU): /1 <a href="https://t.co/UJYDJmoAAD">https://t.co/UJYDJmoAAD</a> <a href="https://t.co/ksaXnvxaqC">pic.twitter.com/ksaXnvxaqC</a></p>&mdash; Martien Visser (@BM_Visser) <a href="https://twitter.com/BM_Visser/status/1104326301719113728?ref_src=twsrc%5Etfw">March 9, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Bovendien kunnen batterijen, in tegenstelling tot benzine, gerecycled worden. Als er in de toekomst veel meer elektrische voertuigen rijden, ontstaat er een circulatie van de grondstoffen die nodig zijn om de batterijen mee te maken. Een kanttekening daarbij: Ernst ging in zijn onderzoek uit van de huidige situatie, niet die van de toekomst. Want hoewel er nu nog onduidelijkheid heerst over hoe schoon elektrische auto's precies zijn; in de toekomst ze alleen maar zuiniger en schoner, daar zijn de wetenschappers het over eens.

<a href='https://www.dvhn.nl/extra/Tijd-voor-feiten-alle-vragen-en-antwoorden-over-klimaatverandering-24249590.html' target='_blank'><div class='leesvol' data-track-contentviewclick='{"viewType":"contentView","clickType":"contentClick","contents":[{"name":"Hier zijn 18 feiten over klimaatverandering","type":"leesook","variant":"vol","hasImage":1,"mobileImage":0}]}'><div class='imgdiv verstop'><img class='leesookplaatje' src='https://www.dvhn.nl/incoming/5k6j4n-earth-1149733_1920.jpg/ALTERNATES/WIDE_768/earth-1149733_1920.jpg'></img></div><div class='kopdiv'>Hier zijn 18 feiten over klimaatverandering</div><div class='linkdiv'>Lees verder</div></div></a>

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie