Elektronicabranche boos op banken

Elektronicawinkels staat het water aan de lippen doordat banken weigeren krediet te verlenen.

Brancheclub UNETO-VNI luidt de noodklok en wil zo snel mogelijk in gesprek met minister Kamp (Economische Zaken) en de Nederlandse Vereniging van Banken.

In de kou

Zowel zelfstandige winkels als grote ketens staan in de kou, stelt de elektronicabranche. Banken zouden terughoudend zijn met kredietverlening, nu afgelopen jaren meerdere ketens bankroet zijn gegaan, zoals Dixons. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ontkent dit.

Volgens Ed van den Heuvel, financieel-directeur van de Nederlandse Expert Groep die 140 winkels vertegenwoordigt, is het een groot misverstand dat de sector ten dode is opgeschreven. ,,Elektronicawinkels hebben juist prima perspectieven’’, stelt hij. ,,Steeds meer apparaten en gadgets zijn online aan elkaar te verbinden. Wij tonen in onze winkels hoe dat werkt en sluiten die systemen voor de mensen aan.” Bovendien blijft er een flinke groep consumenten die niet online koopt. ,,Veel mensen willen zien wat zij kopen.

Vergrootglas

Door alle nieuwe ontwikkelingen moeten ketens en winkeliers extra investeren. Van den Heuvel vindt het jammer dat banken hun job niet vervullen. ,,Wij liggen onder een vergrootglas door die faillissementen. En banken vinden ons te klein.”

Volgens UNETO-VNI is actie dringend gewenst. ,,Als de opstelling van de banken niet verandert, zijn faillissementen onvermijdelijk en zullen veel banen verloren gaan’’, zegt woordvoerder Dick Reijman. De brancheclub beklemtoont het belang: in totaal gaat het om 13.000 bedrijven.

ABN Amro, ING, Rabobank en SNS krijgen al jaren het verwijt dat ze te weinig kredieten verlenen aan ondernemers. Afgelopen januari bleek uit de financieringsmonitor van Panteia dat banken nog maar de helft van de bedrijfsfinanciering in het mkb verzorgen. Nergens worden zoveel kredietaanvragen afgewezen als in Nederland.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen

Niet alleen banken, ook van de overheid moet hulp komen. Weliswaar heeft minister Kamp (EZ) afgelopen jaren talloze initiatieven genomen om de kredietverlening aan het bedrijfsleven te verbeteren, veel daarvan zijn niet op de elektronicabranche toegesneden. Van den Heuvel van de Expert Groep hoopt daarom dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) beklemtoont dat banken wel degelijk kredieten willen verlenen, mits er een fatsoenlijk businessplan ligt. Woordvoerder Jelle van Wijk verwerpt de kritiek dat banken het mkb niks meer zouden willen lenen. ,,We hebben 130 miljard euro aan leningen aan het midden- en kleinbedrijf uitstaan. Dat is 80 procent van het vreemd vermogen dat het mkb heeft aangetrokken."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.