Emmen in Noorden koploper in het ombouwen van bedrijfsruimtes naar woningen

Ook in Emmen is veel leegstand. Foto: Archief DVHN/DUNCAN WIJTING

Er is geen gemeente in het Noorden waar meer bedrijfsruimte wordt omgezet in woningen dan Emmen. In 2019 ging het bijna om een kwart van de nieuwe huizen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door het grote tekort aan woningen streeft het rijk ernaar dat er zoveel mogelijk woningen uit transformatie worden toegevoegd aan de woningvoorraad. Er wordt verwacht dat het aantal leegstaande winkels en kantoren door corona de komende jaren flink toeneemt. Een deel ervan kan worden omgetoverd tot woonruimte.

Groningen scoort laag

In het Noorden spant Emmen de kroon met 23,5 procent. Emmen wordt gevolgd door Assen (17,5 procent), Veendam (14,7 procent) en het Hogeland (13,2 procent).

Opvallend is de vrij lage positie van Groningen. Daar werden in 2019 ‘slechts’ 205 woningen gerealiseerd in winkels of bedrijfsruimten (8,5 procent).

Westerveld en Westerwolde kennen geen transformatie

Er zijn ook gemeenten waar in 2019 geen woonruimte uit transformatie is ontstaan. Dat geldt onder meer voor Appingedam, Coevorden, Loppersum, Stadskanaal, Westerveld en Westerwolde.

In totaal zijn in Nederland vorig jaar 12.500 woningen tot stand gekomen door transformatie van bestaande gebouwen, zoals winkels, kantoren en scholen. Dat is bijna 15 procent van alle huizen die vorig jaar aan de woningvoorraad zijn toegevoegd. Het percentage is iets hoger dan in 2018. Nieuwbouw is nog altijd verantwoordelijk voor verreweg de grootste groei van de woningvoorraad, in 2019 waren dat 71,5 duizend woningen.

Scholen, kerken en ziekenhuizen

Bijna de helft van alle woningen uit transformaties werd gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. Verder kwam een kwart tot stand in winkels en openbare gebouwen als scholen, kerken en ziekenhuizen.

In Rotterdam werd het grootste aantal woningen verkregen door transformatie. Het gaat om 1905 huizen. Dat is 37 procent van alle woningen die in 2019 in de Maasstad werden toegevoegd aan de woningvoorraad. Amsterdam en Den Haag staan met respectievelijk 1320 ( 17 procent) en 875 (23 procent) op de tweede en derde plaats.

Woningen uit transformaties zijn gemiddeld klein. Het gaat om zelfstandige woonruimtes met aparte toegang en eigen voorzieningen, zoals een keuken en een badkamer. In 2019 had 45 procent een oppervlakte van 15 tot 50 m2 en 28 procent een oppervlakte van 50 tot 75 m2. Van het totaal aantal woningtransformaties in 2018 was 84 procent een huurwoning.

De meeste bewoners van dit soort huizen vallen in de leeftijdscategorie tussen 18 en 27 jaar. De op een na grootste groep is tussen 28 en 45 jaar. Ouderen vanaf 67 jaar wonen minder vaak in transformatiewoningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu