Energieopwek.nl brengt productie groene energie in beeld

Hoeveel duurzame energie produceert Nederland?

Het antwoord op die vraag is realtime te vinden op de website www.energieopwek.nl. Sinds die internetpagina twee jaar geleden de lucht in ging, vermeldde die al hoeveel energie wordt gemaakt uit zon, wind en biomassa. Daar zijn nu negen hernieuwbare energiebronnen aan toegevoegd, van warmtepompen tot houtkachels. Het gaat om alle soorten hernieuwbare energie die het VN-klimaatpanel erkent.

Makelij

De website is geheel van Groningse makelij. Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool en manager strategie bij de Gasunie, ontwikkelde de internetpagina met Sander Huizinga, business developer bij het gastransportbedrijf, in samenwerking met enkele Groningse bedrijfjes. Ze vervulden daarmee een opdracht die de SER (die verantwoordelijk is voor het Energieakkoord - JG) verstrekte aan EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen.

Nijpels

Visser: ,,Ed Nijpels, die waakt over de uitvoering van het Energieakkoord, zei destijds: ‘Het is toch te gek dat niemand precies weet hoeveel duurzame energie in Nederland wordt geproduceerd’. De SER wilde daarvoor een website om de betrokkenheid van de mensen bij de energietransitie te vergroten. Maar niemand lukte het om dat voor elkaar te krijgen.”

Totdat Huizinga en Visser zich namens EnTranCe met het vraagstuk gingen bemoeien. De website maakt gebruik van informatie van het weer die het KNMI realtime levert. Aan de hand van gegevens over de infrastructuur voor duurzame energie in Nederland, heeft de lector rekenmodellen ontwikkeld die de weerberichten direct kunnen vertalen naar de hoeveelheid groene energie die -per bron- wordt geproduceerd. Huizinga tekende voor de it van de website.

Bronnen

,,Tot nu toe kwam de belangstelling voor de website vooral van mensen die meer dan gemiddeld betrokken zijn bij het thema energie”, zegt hij. „ Maar nu we twaalf bronnen hebben, hopen we dat er meer mensen belangstelling voor krijgen. De ontwikkelingen rond de energietransitie nemen natuurlijk flink toe.”

Om de website toegankelijk te maken, vertelt Huizinga, zijn er ook zogeheten ‘wist-je-datjes’ aan de site toegevoegd met weetjes over het energieverbuik. Zo staat op de internetpagina welke plaats van stroom kan worden voorzien met de groene elektriciteit die op dat moment het net opgaat. De productie kan ook per dag, maand en jaar worden vergeleken. Visser: ,,Momenteel ligt het gemiddelde op 7,5 procent van de gebruikte energie.”

CO2

Gasunie, TenneT en Netbeheer Nederland hebben de website gesponsord. Visser wil ook graag real-time informatie over de CO2-uitstoot aan de website toevoegen. ,,Dat is natuurlijk ook belangrijke informatie om te kunnen zien hoe de energietransitie vordert.”

Column

Martien Visser schrijft een maandelijkse column over energiebeleid op www.energiepodium.nl en is actief op Twitter: @BM_Visser.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.