Enexis wil grotere rol voor groen gas

Regionaal netbeheerder Enexis vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mogelijkheden van groen gas in de energietransitie.

Dat zegt ceo Peter Vermaat van het bedrijf, dat gemeenten bijstaat bij het verduurzamen van wijken. ,,Vaak zien wij dat de mogelijkheden voor het verduurzamen met groen gas nog niet volledig worden meegenomen in deze zoektocht. Deze oplossing is betaalbaar, snel te realiseren en zeer kansrijk om CO2-doelen te behalen”, aldus de Enexis-topman.

In principe

De verduurzaming van de warmtevoorziening in wijken is in principe mogelijk op drie manieren: met elektriciteit (all-electric), met warmtenetten (met bijvoorbeeld restwarmte van de industrie en biomassacentrales) en met hybride warmtepompen. Deze warmtepompen verwarmen doorgaans met electriciteit, maar dat wordt moeilijker naarmate het kouder wordt. Rond het vriespunt schakelen ze over op gas. De hybride warmtepompen vergen weinig of geen kostbare aanpassingen aan de gas- en elektriciteitsnetwerken die Enexis beheert.

Vermaat: ,,Waar nodig verzwaart Enexis Netbeheer het net, maar dit is kostbaar. Daarom streeft de netbeheerder naar het slim gebruik van het huidige netwerk, waardoor we de energievoorziening betaalbaar houden.”

Betaalbaar

Volgens Enexis is met name voor bestaande wijken de inzet van de hybride warmtepomp de beste manier om te verduurzamen. ,, Door hiervoor te kiezen, vindt er een forse CO2-besparing plaatst, wordt de energievoorziening duurzamer, toekomstbestendig en blijven de maatregelen betaalbaar”, aldus de netbeheerder.

Die wijst er op dat de beschikbaarheid van groen gas in de nabije toekomst groter wordt. Producenten kunnen de duurzame brandstof op dit moment alleen nog injecteren in regionale netwerken. Met name tijdens warme zomerse dagen, wanneer het gasvebvruik laag is, kunnen ze niet meer gas produceren dan in het netwerk past.

Booster

Enexis werkt met Gasunie en afvalverwerker Attero aan de zogeheten groen gas booster bij Wijster. Met deze nieuwe techniek, die ook elders toepasbaar is, kan er gas van het regionale naar het landelijke gasnetwerk worden gesluisd. Daardoor zijn de productie- en transportmogelijkheden niet meer beperkt.

Vermaat wijst op de noodzaak om bij de verduurzaming efficiënte keuzes te maken. De netbeheerders kampen door de veranderingen in jet energiesysteem en de schaarste aan personeel met grote werkdruk. Daardoor kan Enexis soms niet op tijd nieuwe aanslutingen te realiseren. De netbeheerder hebben daarom zelf vakscholen opgericht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.