De horeca wil nog deze week een steunpakket.

Horeca: Bij 100 procent verlies ook 100 procent compensatie. Extra steunpakket corona moet er zo snel mogelijk komen

De horeca wil nog deze week een steunpakket. Foto: ANP/Koen van Weel

Het pakket met extra steunmaatregelen dat premier Mark Rutte dinsdagavond aankondigde moet er zo snel mogelijk zijn. Liefst nog deze week, zegt brancheorganisatie INretail.

De coronacrisis en de lockdown drijft ondernemers steeds verder richting faillissement. Een toekomst waarin binnensteden vooral bestaan uit straten met lege winkelpanden is niet meer ondenkbeeldig, zei voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club eerder deze week.

Een kwestie van fatsoen

Ook Rutte ging tijdens zijn persconferentie in op de toekomst van de winkelstraat. Dat er bovenop de bestaande pakketten extra steun komt, noemt de premier een kwestie van fatsoen.

‘Het is ook in het belang van ons allemaal. Niet alleen omdat het om ongelooflijk veel banen gaat. Maar ook om straks nog levendige dorpen en steden te hebben, met aantrekkelijke en afwisselende winkelstraten en horecapleinen’.

Uiterlijk begin volgende week

Daarom zitten de ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes om tafel met brancheorganisaties om over een plan te praten. Wanneer ze eruit zijn? ,,Als het aan ons ligt, wordt het plan vrijdag bekend gemaakt. Maar uiterlijk begin volgende week’’, zegt Paul te Grotenhuis van INretail.

Snelheid is geboden, want de nood is hoog. Heel hoog. Op alle fronten en zeker ook in de modebranche, waar de wintervoorraad onverkocht aan de rekken hangt en geen geld is om de voorjaarscollectie aan te kopen.

Niet alle wensen ingewilligd

Maar hoe moet een extra steunpakket eruit zien? Nu al staat vast dat de regering niet alle wens in zal willigen. ‘We kunnen niet alle pijn bij alle ondernemers wegnemen, maar zeker nu we licht zien aan het eind van de tunnel, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heentrekken’, waarschuwde Rutte dinsdag.

Passende maatregelen zijn nodig, zegt Te Grotenhuis. ,,Een fatsoenlijke regeling die ondernemers helpt dit te overleven.’’

INretail pleit er al langer voor dat het winkeliers wordt toegestaan om, vergelijkbaar aan de horeca, spullen door de klant af te laten halen. Maar vooral moet er een passende vergoeding komen de voor de onverkoopbaar geworden wintervoorraad. ,,Niemand koopt in maart nog een kersttrui. Dit is echt een enorme schadepost.’’

Horeca-bazen teren al miljarden in

Ook de NOW-regeling zou aangepast moeten worden. Bij 100 procent omzetverlies moet weer 90 procent van de loonkosten gecompenseerd worden. Koninklijke Horeca Nederland gaat hierin verder: 100 procent omzetverlies moet ook 100 procent compensatie loonkosten betekenen.

In de zomer is een groot deel van de horeca een aantal maanden geopend, maar stelt KHN, clubs en discotheken zijn al bijna een jaar gesloten. De schade is enorm. Volgens KHN hebben horecaondernemers inmiddels een kleine 5 miljard aan spaargeld en tegoeden bijeengebracht om bedrijven overeind te houden.

Meer ruimte bij TVL

KHN en andere partijen, onder hen ook ZZP’ers, pleiten voor een ruimhartigere tegemoetkoming vaste lasten (TVL).

Zo vinden VNO-NCW en MKB Nederland dat ook bedrijven met meer dan 250 werknemers aanspraak moeten krijgen op TVL. Dat is nu niet mogelijk.

Naast steun voor starters kijken VNO en MKB ook vooruit. Ze willen dat de regering serieus werkt maakt van een slim plan om combinatie met testen en vaccineren de economie weer van het slot te halen.

menu