FNV: Niemeyer Groningen langer open ja. Maar banenverlies nee

Niemeyer. Foto: Ulce Witte

Vakbond FNV steunt het plan om tabaksfabriek Niemeyer in Groningen langer open te houden. De bond zegt wel beducht te zijn voor een nieuwe reorganisatie die daarvan het gevolg zou kunnen zijn.

Vakbondsbestuurder Eric Brouwer zegt dat een verlenging moet gebeuren op basis van vrijwilligheid. Hij vreest dat een reorganisatie als gevolg van verlenging alsnog banen kan kosten. In dat geval kan het voor sommige medewerkers gunstiger zijn de fabriek al in 2022 te sluiten, zoals de directie wil, meent Brouwer.

Woensdag werd bekend dat het plan dat de ondernemingsraad samen met bureau Berenschot heeft opgesteld, uitgaat van het scenario de fabriek open te houden tot voorjaar 2024. Dan loopt het sociaal plan af dat vorig jaar is afgesproken.

CNV steunt plan

Vakbond CNV zegt er vierkant achter te staan. Het geeft medewerkers meer tijd ander werk te vinden, zegt bond. Ook zouden oudere werknemers bij verlenging op een goede manier hun pensioen kunnen halen.

FNV zegt ook altijd voor verlenging te zijn. ,,Maar we verbinden daar wel voorwaarden aan. Het moet niet zo zijn dat het een reorganisatie met gedwongen ontslagen oplevert.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu