FNV: Randstad ontduikt cao voor uitzendkrachten

De FNV beschuldigt het uitzendconcern Randstad via schijnconstructies uitzendkrachten fors minder loon te betalen dan waar ze recht op hebben.

De vakbond baseert de aantijging op onderzoek dat ze verrichtte bij tabaksfabriek BAT Niemeyer in Groningen, de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek Leerdam en zes depots van PostNL.

Salaris

De FNV beticht Randstad ervan via zijn dochteronderneming Tempo Team Outsourcing (TTO) de cao voor uitzendkrachten te ontduiken. Die cao zegt dat uitzendkrachten hetzelfde salaris moeten verdienen als vaste werknemers die hetzelfde werk doen.

Die cao geldt niet zodra er sprake is van aangenomen werk (contracting), waarbij het bureau zelf verantwoordelijkheid heeft voor de werkzaamheden en daar leiding aan geeft. Volgens de FNV doet TTO bij de onderzochte bedrijven alsof er sprake is van contracting, terwijl de uitzendkrachten gewoon worden aangestuurd door het bedrijf waar ze werkzaam zijn.

Witboek

De FNV overhandigt woensdagmiddag een witboek aan de Randstad-directie met de resultaten van het onderzoek.

De vakbond deed al eerder zijn beklag over de inzet van de schijnconstructie bij de tabaksfabriek in Groningen, waardoor TTO-krachten per week bijna 200 euro te weinig betaald zouden krijgen. Volgens BAT Niemeyer en TTO is de Randstad-dochter wel degelijk eindverantwoordelijk voor het werk op de zogeheten tabakszolder waar haar medewerkers actief zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.