FNV eist achterstallig loon sorteerders PostNL

FNV heeft PostNL, het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen (BWRI), de gemeente Midden-Groningen en uitzendbureau 365Werk gedagvaard.

De vakbond eist 160.000 euro aan achterstallig loon voor pakketsorteerders die bij het PostNL pakketsorteercentrum in Kolham hebben gewerkt. Volgens de FNV hebben de gemeente en PostNL een schijnconstructie gebruikt, waardoor sorteerders tot wel 80 euro minder loon per maand kregen dan waar ze volgens de cao recht op hadden. De vakbond zegt dat de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) tot dezelfde conclusies is gekomen. Vooral bijstandgerechtigden die bij PostNL werkervaring moesten opdoen zouden zijn gedupeerd.

Einde

Vorig jaar kwam er een einde aan de inzet van bijstandsgerechtigden en kregen sorteerders met een tijdelijk contract een vaste baan. FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg: ,,Nu is het tijd voor een nabetaling. Ondanks gesprekken met zowel de gemeente als het uitzendbureau 365Werk BV is er nog steeds geen oplossing gevonden. Het probleem is dat PostNL de gemeente wil laten opdraaien voor de kosten van hun schijnconstructie. Gelukkig is via de Wet ketenaansprakelijkheid ook PostNL zelf aansprakelijk, dus dagvaarden wij alle drie de partijen.”

Leiding

PostNL had in Kolham het gemeentelijk re-integratiebedrijf BWRI als ‘contractor’ belast met de leiding van het possorteercentrum, aldus de FNV. Daardoor ontweek het postbedrijf haar eigen cao en kregen de sorteerders het minimumloon betaald. Zeker 200 sorteerders hebben ervolgens de vakbond tijdens ‘werkstages’ onbetaald moeten werken. Wie dit weigerde liep het risico gekort te worden op de uitkering, aldus de FNV. Het conflict leidde in oktober 2017 tot een staking, waarna de inzet van bijstandsgerechtigden stopte.

Van Nuysenburg: ,,Nu eisen we alleen nog de nabetaling waar de pakketsorteerders van Kolham recht op hebben.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.