FNV: honderden werknemers in Noordoost-Groningen gaan hun baan verliezen

Aldel. Foto: Corne Sparidaens

De FNV vreest het verlies van honderden banen bij energie-intensieve bedrijven in Noordoost-Groningen.


De reden is dat het kabinet deze categorie ondernemingen vanaf volgend jaar niet meer wil compenseren voor de kosten die zij maken voor de rechten om CO2 te mogen uitstoten. De vakbond vindt dat die regeling moet blijven, omdat de bedrijven anders de concurrentie met het buitenland niet meer aan kunnen.

Brief aan ministers

De noordelijke FNV-bestuurders Albert Kuiper en Joosje de Lang uiten hun ongerustheid in een brief aan de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Volgens hen komt het voortbestaan van bedrijven als Damco Aluminium (voorheen Aldel), ESD SIC (beide in Delfzijl) en NEC Electric Glass Fiber (Westerbroek) in het geding. Zij voorzien banenverlies bij de noordelijke kartonfabrieken. Bestuurder Wilko Nijenhuis van de CNV onderschrijft het verhaal van zijn FNV-collega’s.

Volgens De Lang en Kuiper staan 2500 directe en indirecte banen op het spel ‘waar MBO-plussers tussen de 2500 en 4500 euro per maand verdienen. Kortom, werkgelegenheid van mensen die ook nog eens belangrijke dragers zijn voor de lokale economie. Hiervoor hebben we geen gelijkwaardige vervangende werkgelegenheid’.

Strenge milieunormen

Het zogeheten ETS-systeem verplicht bedrijven in de EU om (verhandelbare) rechten te kopen om CO2 te mogen uitstoten. De EU stond de lidstaten toe om energie-intensieve bedrijven te compenseren voor die kosten, als daardoor hun concurrentiepositie werd verzwakt ten opzichte van bedrijven in landen met minder strenge milieunormen.

De EU heeft onlangs besloten dat de lidstaten onder iets gewijzigde voorwaarden ook vanaf volgend jaar de compensatieregeling mogen toepassen. Nederland heeft – in tegenstelling tot omliggende landen - echter besloten daar geen gebruik meer van te maken. Daardoor worden energie-intensieve bedrijven volgens de FNV-bestuurders niet alleen kwetsbaarder op de wereldmarkt, maar ook ten opzichte van concurrenten binnen de EU.

‘Grote stappen’

De compensatieregeling verplichtte bedrijven te verduurzamen. De Lang en Kuiper zeggen dat de noordelijke bedrijven dat goed hebben gedaan. ,,We zien dat op het gebied van vergroening grote stappen zijn gezet, gestimuleerd door de huidige regeling. Damco is zelfs uitermate geschikt om de wisseling van aanbod en afname van elektriciteit te bufferen voor ons energienetwerk en past daarbij ook goed in het efficiënt uitbreiden van wind- en zonneparken. En voor het produceren van karton is de grondstof al jaren het oud papier. Recycling om het milieu te ontlasten”, aldus de FNV’ers.

menu