FNV-leden stemmen voor akkoord: staking Teijin Aramid ten einde

Teijin Aramid in Emmen. Foto: Gerard Falke

De FNV-leden die werken bij Teijin Aramid hebben ingestemd met het principe-akkoord dat de vakbond donderdagnacht bereikte met de directie van de kunstvezelfabrikant.

Van de 344 uitgebrachte stemmen, waren er 246 (ruim 70 procent) voor.

Met deze uitslag is de staking bij de fabriek in Emmen offieel beëindigd. Die werd vrijdag al opgeschort, nadat de stakers zich in meerderheid hadden uitgesproken voor het principe-akkoord. De leden kregen daarop tot 18.00 uur zondagmiddag de tijd om erover te stemmen.

Onbepaalde tijd

De staking voor onbepaalde tijd begon 20 april, nadat er eerder bij de fabriek in Emmen al werkonderbrekingen waren geweest. BIj de vestiging in Delfzijl werd punctueel gewerkt en overwerk geweigerd. Een staking was daar volgens de FNV niet verantwoord, omdat er groot onderhoud werd verricht.

Teijin en de FNV het niet eens konden worden over de driejarige cao die 1 april 2020 zou ingaan. Teijin Aaramid bood een loonsverhoging van 6,25 procent per 1 april 2021, de FNV wilde minimaal drie jaar achtereen een loonsverhoging van drie procent.

Volgend cao-overleg

De FNV besloot tot acties nadat Teijin Aramid een ultimatum van de vakbond had genegeerd. ,,De directie zal zich een volgend cao-overleg wel twee keer bedenken voor ze de cao met een eindbod laat crashen”, zo schrijft FNV-bestuurder Janwillem Compaijen aan de leden..

In de nacht van donderdag op vrijdag maakten de strijdende partijen afspraken die het einde van de staking inleidden. Die houden onder meer in dat de werknemers over 2020 een gratificatie krijgen van 1100 euro.Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie