FNV: medische dossiers voor werknemers AAF

De FNV adviseert werknemers van luchtfilterfabriek AAF-International in Emmen zich te melden bij het bureau beroepsziekten van de vakbond.

De oproep geldt met name medewerkers die mogelijk in aanraking zijn geweest met te hoge concentraties van het giftige formaldehyde op de afdeling glas. De overschrijding van de normen die de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) vastelde, waren volgens FNV-bestuurder Ron Vos ‘fors’. De afdeling werd half oktober op last van de inspectie gesloten.

Opgedoekt

Die maatregel van de Inspectie SZW werd vorige bekend, kort nadat uitlekte dat de Nederlandse tak van het concern nagenoeg geheel wordt opgedoekt.

De FNV-bestuurder: ,,We zoeken nu uit of AAF-International heeft voldaan aan zijn zorgplicht voor de werknemer. Zo ver ik het nu kan beoordelen, is dat niet het geval geweest. Er zijn in het verleden ook metingen geweest, waarbij overschrijdingen zijn aangetoond. De vraag is of het bedrijf daarop voldoende actie heeft ondernomen. De medewerkers droegen een witte broek en een wit T-shirt, maar hadden helemaal geen persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Dicht

De afdeling is na het bezoek van de Inspectie SZW niet meer geopend en wordt ook niet meer in bedrijf gesteld. Vos: ,,Voor het op orde brengen van de arbeidsomstandigheden zijn forse investeringen nodig. Maar nu gaat de heel fabriek dicht.”

AAF-International liet vorige week weten niets te melden over de gesloten afdeling, zo lang nader onderzoek niet is afgerond. Vos bespreekt de formaldehyde-kwestie vrijdag met de directie, net als de voorgenomen sluiting.

Banen

IAA-International beëindigt zijn activiteiten in Nederland, waaronder de productie in Emmen, die volgens het bedrijf al sinds 2009 verliesgevend zijn. Het concern gaat wel een nieuwe verkooporganisatie opzetten. Van de in totaal 153 banen gaan er zo’n 125 verloren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.