FNV wil af van 'Primarkpremie'

De FNV vindt dat bedrijven als Primark misbruik maken van een lage inkomens regeling. Foto: Archief DvhN/Liselotte Schuren

Vakbond FNV wil dat de regeling LIV (lage-inkomens-voordeel) op de schop gaat. Volgens die regeling, die de bond heeft omgedoopt tot de Primarkpremie, krijgen bedrijven subsidie voor personeel dat maximaal een kwart meer verdient dan het minimumloon.

FNV vindt dat van de subsidieregeling een verkeerde prikkel uitgaat. Hij zou ervoor zorgen dat lonen laag blijven omdat bij een te grote loonstijging de subsidie wegvalt.

'Primark, H&M en Zara misbruiken regeling'

Met name kledingwinkels als Primark, H&M en Zara en callcenters zouden volgens de bond de subsidie gebruiken om de lonen laag te houden en de eigen kosten te drukken. Soms delen zij de subsidie met het personeel, maar ook dat staat loonsverhogingen in de weg.

Half miljard voor meer werk goed inzetten

FNV wil dat de LIV-subsidie aan meer regels wordt gebonden. De vakbond vindt het prima dat de overheid een half miljard euro beschikbaar stelt om voor meer banen te zorgen. Dat geld zou echter niet bij bedrijven die toch al grote winsten maken, terecht moeten komen.

De Primark in Groningen kwam kort na de opening in opspraak omdat personeelsleden klaagden over veel te lage beloning.

menu