Feestelijke bouwstart met veel gemopper

Op de Zernike Campus in Groningen is woensdag de bouw begonnen van BuildinG, het expertisecentrum voor aardbevingbestendig bouwen.

Het moet de proeftuin worden waar studenten, bedrijven en onderzoekers innovaties ontwikkelen en beproeven voor aardbevingsbestendig bouwen.

'We moeten iets overhouden aan die verrekte aardbevingen'

,,Met de focus op de behoeften van de gebruikers van de gebouwen”, zei Rolf Koops, programmamanager bouw bij de Economic Board Groningen (EBG) die het aardschokgebied economisch moet versterken.

BuildinG hoopt niet alleen het aardbevingsbestendig bouwen tot wasdom te brengen, maar ook innovaties voort te brengen op het gebied van energiezuinigheid, levensloopbestendig wonen en domotica (huisautomatisering). De hoop is dat het noordelijke bedrijfsleven met de ontwikkelde kennis elders de boer op kan gaan.

,,We moeten ook iets overhouden aan die verrekte aardbevingen”, zei Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool. Naast de hbo-instelling en de EBG hebben brancheorganisatie Bouwend Nederland en onderzoeksinstelling TNO het voortouw bij de totstandkoming van BuildinG.

Gemopper

Het expertisecentrum ligt naast EnTranCe, de proeftuin voor innovaties op het gebied van duurzame energie. De bedoeling is dat op het terrein zich een cluster ontwikkelt met meer samenwerkende centra waar noviteiten worden ontwikkeld rond onder meer ICT en biobased economy.

Ondanks het feestelijke karakter van de start van de bouw was er ook veel gemopper. De aanwezige voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland had woensdag in deze krant al de toon gezet. Hij herhaalde zijn klacht dat het herstel van woningen in de aardschokregio veel te lang op zich laat wachten.

Verhagen: ,,Als je maar blijft onderzoeken en onderzoeken, gebeurt er niets. De mensen in het gebied wachten al vier jaar op de versterking van de gebouwen.” Ook directeur Peter Westra van aannemersbedrijf Oosterhof Holman toonde zich ongeduldig. Zijn bedrijf heeft al tweeënhalf jaar geleden een innovatie klaar voor het herstel van woningen.

‘Thuis in de toekomst’

Pijlman vertelde dat ook de gebouwen van de Hanzehogeschool voor 7 miljoen euro schade hebben opgelopen door de aardschokken. ,,Het is inmiddels gerestaureerd. Maar het geld hebben we nog steeds niet. We procederen al jaren. Dat mensen zeggen ‘schiet op’, kan ik goed begrijpen.”

Pijlman, Verhagen, EBG-voorzitter Sieger Dijkstra en Leo Kusters (TNO) gaven het startsein voor de bouw. Zijn stuurden een camera drone naar de plek waar het BuildinG-gebouw verrijst. Op een beeldscherm werd het op de grond uitgerolde logo van BuildinG zichtbaar met de slogan ‘Thuis in de toekomst’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.