Follow The Money: Aardbevingsgebied profiteert te weinig van Gronings gas

Van alle tweehonderd grootgebruikers van Nederlands gas zijn er slechts achttien gevestigd in Groningen en zes in Drenthe. Dat blijkt uit een onderzoek van online onderzoeksmagazine Follow The Money.

Aanleiding voor het onderzoek is de brief die minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onlangs stuurde aan tweehonderd Nederlandse bedrijven. Hij deed daarin een oproep het gasverbruik te verminderen. Sterker, over vier jaar mag geen van deze bedrijven nog Gronings gas gebruiken.

Het ministerie wilde niet bekend maken om welke bedrijven het gaat, maar Follow The Money wist de hand te leggen op een lijst. Daaruit blijkt dat ruim 83 procent van de grootgebruikers van Gronings aardgas buiten Groningen, Drenthe en Friesland staat. ,,Dit roept de vraag op in hoeverre Noord-Nederland zelf heeft geprofiteerd van de aardgasbel onder de voeten’’, schrijft Ties Joosten van Follow The Money.

Baksteen en dakpannen

Volgens hem blijkt dat vooral fabrikanten van baksteen en dakpannen veel gas verbruiken. De 27 bedrijven in deze sector zijn vaak gevestigd in Oost-Nederland, rond de grote rivieren. In deze bedrijfstak wordt jaarlijks ongeveer 170 miljoen kubieke meter aardgas verbruikt, zo ontdekte Joosten. In het aardbevingsgebied valt alleen Strating Steenindustrie in Oude Pekela binnen deze sector.

Het verminderen van gasgebruik is voor deze bedrijven extra moeilijk, omdat gas voor hen niet alleen een brandstof, maar ook een grondstof is. ,,Bouwkeramiek zoals baksteen is namelijk het resultaat van een mineralogisch transformatieproces, waarbij de rivierklei een reactie aangaat met de koolstofatomen uit een fossiele brandstof’’, legt directeur Ewald van Hal van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) uit. Zelfs al zouden de steenfabrieken hun gebouwen verwarmen met alternatieve energie, dan nog kunnen ze niet zonder aardgas.

Papier- en kartonindustrie

Ook de papier- en kartonindustrie heeft een groot aandeel in het gasverbruik, zo blijkt uit de lijst waarop Follow The Money zich baseert. 22 bedrijven in die sector vallen onder de tweehonderd grootverbruikers. Een aantal van die fabrieken staat wel in het aardbevingsgebied, zoals Solidus Solutions in Coevorden, Smurfit Kappa in Nieuwe Pekela en Eska Graphic Board in Sappemeer. Een woordvoerder van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP) wil echter niet openbaren of en welke mogelijkheden de aangesloten bedrijven hebben om van het Nederlandse gas af te stappen.

,,De brief van Wiebes maakt duidelijk dat de Nederland snel een aantal belangrijke beslissingen moet gaan nemen’’, schrijft Joosten. ,,Zijn we bijvoorbeeld bereid om de beeldbepalende baksteenindustrie in het oosten van Nederland op te offeren om zo gas te besparen? En – als we dan toch moeilijke vragen aan het stellen zijn – hoe zorgen we ervoor dat de Groningers van deze energietransitie wel een beetje meeprofiteren?’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.