Fraude-verdachte en zorgondernemer Lex de Lange is failliet verklaard

Zorgondernemer Lex de Lange uit Roden is persoonlijk failliet verklaard. De Rabobank heeft om het faillissement van de 64-jarige De Lange gevraagd en gekregen.

Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland dinsdag bepaald.

De Lange is sinds 2008 initiatiefnemer van Hansa Oncology Clinics, een particulier kankerziekenhuis in Boxmeer (Noord-Brabant). Daar zouden jaarlijks 45.000 kankerpatienten worden geholpen. Het ziekenhuis zou een investering vergen van zo’n 200 miljoen euro. Maar tot de dag van vandaag is er nog niets gebouwd.

De ex-zorgondernemer is nu niet alleen zakelijk failliet, maar ook persoonlijk. Saskia van Gessel van Lloyd Advocaten uit Veendam is aangewezen als curator. Ze is dinsdagmiddag in Roden geweest om De Lange persoonlijk in te lichten en te inventariseren wat er allemaal in de boedel zit. Een curator zal - bij een persoonlijk faillissement - proberen alles te verkopen wat er is. Dat gaat van auto’s en meubilair tot aan een huis.

FIOD en belastingdienst

De zorgondernemer - geen onbekend in Drenthe en Groningen - heeft ook de fiscale opsporingsdienst FIOD en de Belastingdienst achter zich aan, meldde DvhN al eerder. De FIOD verdenkt De Lange van oplichting van de belastingdienst en het plegen van omzetbelastingaude en jaarrekeningfraude. Vorig jaar februari doorzocht de FIOD in verband met deze zaak meerdere woningen in Roden en werd er administratie in beslag genomen.

Los van het strafrechtelijk FIOD-onderzoek loopt er ook nog een civiele zaak via curator Saskia van Gessel uit Veendam. Zo zou een van zijn bv’s - 3C Clinics Holding - ook zijn gebruikt om geld door te sluizen en rond te pompen naar andere bv’s van De Lange en een kompaan van hem, ontdekte de curator. Van Gessel had al een dagvaarding tegen De Lange in voorbereiding wegens ‘onbehoorlijk bestuur’.

Van Gessel beschuldigt De Lange onder meer van btw-fraude. Ook stuurden diverse bv’s nepfacturen naar elkaar. Inmiddels zijn meerdere bv’s van De Lange omgevallen. De schulden die De Lange daarmee heeft opgebouwd, zijn opgelopen tot 9,8 miljoen euro.

Grondtransactie Boxmeer

De verdenking is dat De Lange voor 611.387 euro btw terugvroeg voor een grondtransactie met de gemeente Boxmeer, terwijl die nooit plaatsvond. Het gaat om grond waar het kankerziekenhuis op gebouwd zou worden. De Lange zou die grond voor 3,3 miljoen euro kopen van de gemeente Boxmeer. Hij heeft die grond echter nooit gekocht, maar hij vroeg via een van zijn bv’s (3C Clinics Holding) wel honderdduizenden euro’s aan btw terug van de Belastingdienst.

Die betaalde dat ook. Saillant is dat De Lange in het verleden zelf ook als belastinginspecteur werkte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.