Geen octrooi op kweek van groente en fruit

Er komt geen octrooirecht op biologische veredeling van groente en fruit. Europa keert op dit punt de monopoliepositie van enkele multinationals.

Kruisingen en andere klassieke manieren om planten te veredelen vallen niet onder het patentrecht. Anderen mogen van de Europese Unie zulke nieuwe plantenrassen vrij blijven gebruiken om verder te veredelen, zo heeft Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt.

Achterover leunen

De lidstaten hebben daarmee een besluit van het Europees Octrooibureau vernietigd. Die zag wel ruimte voor octrooien. Vooral multinationals dringen daar op aan om hun marktpositie te verdedigen. Vooral vanuit Nederland is tegen die ontwikkeling geprotesteerd. Zowel zaadveredelaars als landbouwers vreesden voor een monopoliepositie voor die multinationals - en daarmee en te grote afhankelijkheid - terwijl ook de ruimte voor verdere ontwikkeling van rassen zou worden beperkt.

Die innovatie, waarin Nederlandse veredelaars volgens Van Dam nu een grote rol spelen, leidt tot voortdurende verbetering van groenten en fruit, zoals hogere opbrengsten en resistentie tegen ziekten. Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "de komende maanden worden écht cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat de verklarende notitie in strikt beleid wordt omgezet.“

Waakzaam

Bionext, die zich inzet voor duurzame landbouw, is erg blij met het besluit, maar roep de politici op waakzaam te blijven. ,,De komende maanden worden cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat de verklarende notitie in strikt beleid wordt omgezet’’, aldus Maaike Raaijmakers van Bionext. ,,Want reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen. Daarom gaan wij ook door met campagne voeren totdat natuurlijke eigenschappen van planten niet meer als een uitvinding geclaimd kunnen worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.