Is de inhoud van jhet pak daadwerkelijk gelijk aan de productinformatie op de verpakking?

Zit er in de verpakking ook daadwerkelijk wat er op staat?: Geen zoetstof, dus geen suiker? Slik het niet voor zoete koek

Is de inhoud van jhet pak daadwerkelijk gelijk aan de productinformatie op de verpakking?

Is vruchtensap echt van vruchten of is het water met een smaakje en veel suiker? Met universitair docent Carien de Jager van de faculteit rechtsgeleerdheid bij de RUG leggen we vijf verpakkingen langs de meetlat. Verpakkingen die al eens in een rechtszaal of door de Reclame Code Commissie zijn besproken. Hoe staat het met de etiquette van de fabrikant?

De zaak:

Wie kent het verschil tussen zoetstof en zoetmiddel? Op een pak Alpro Pur’Enjoy stond ‘geen zoetstoffen’. Volgens een klager bij de Reclame Code Commissie worden consumenten hierdoor niet goed geïnformeerd omdat het product volgens de ingrediëntenlijst wel suiker bevat.

De uitspraak:

Op de voorkant van de verpakking wordt de nadruk gelegd op de vruchten die in de drinkyoghurt aanwezig zijn. De mededeling ‘geen zoetstoffen’ is met witte letters geplaatst in een zwart blaadje onder een groen blaadje met de tekst ‘100 procent natuurlijk’. Hoewel consumenten op basis hiervan de indruk kunnen hebben dat het product geen suiker bevat, zouden zij op basis van drie dingen moeten weten dat er wel suiker in het product zit, namelijk door 1) de ingrediëntenlijst waarin het ingrediënt suiker is vermeld, 2) het feit dat suiker wordt genoemd in de voedingswaardetabel en 3) de mededeling op de verpakking dat het product 30 procent minder suiker bevat dan ‘de marktreferenties in drinkyoghurts met fruitsmaak’. Het oordeel van de Reclame Code Commissie op 15 september 2015 luidt daarom dat er geen sprake is van misleiding.

De beschouwing:

De vraag die deze uitspraak volgens Carien de Jager oproept is: Weet een consument dat zoetstof iets anders is dan zoetmiddel? Met andere woorden: weet een consument dat als er op een product ‘geen zoetstoffen’ staat er dan nog wel suiker in het product kan zitten omdat suiker geen zoetstof maar een zoetmiddel is? Dit vergt wat toelichting. Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een zoete smaak te geven zonder suiker toe te voegen. Zoetmiddelen zijn alle stoffen die aan voedingsmiddelen toegevoegd kunnen worden om een zoete smaak te geven. Suiker is dus geen zoetstof maar een zoetmiddel. Zoetstoffen bevatten, in tegenstelling tot suiker, minder of geen calorieën en komen onder andere voor in light-producten. Denk bijvoorbeeld aan aspartaam (de witte zoetjes die je in je koffie of thee kunt doen).

Strikt genomen klopte de vermelding ‘geen zoetstoffen’ op de verpakking van de drinkyoghurt omdat het geen zoetstoffen zoals aspartaam bevatte. Volgens de Reclame Code Commissie hoort een consument te weten dat er dan nog wel suiker in het product kan zitten omdat dat geen zoetstof is. De Reclame Code Commissie gaat er namelijk van uit dat de gemiddelde consument bij het kopen van voedingsmiddelen de gehele verpakking betrekt, zoals de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Uit dit alles zou de mogelijk misleidende indruk dat het product geen suiker bevat voldoende gecorrigeerd worden.

Zou het misschien beter zijn geweest als er op de verpakking had gestaan ‘zonder kunstmatige zoetstoffen’? Dan zullen veel consumenten waarschijnlijk wel snappen dat er suiker in het product zit, maar hoeven zij niet de ingrediëntenlijst door te spitten om daarachter te komen.

Wat is er na de uitspraak gebeurd?

Op de website van Alpro en in de supermarkten wordt dit product inmiddels niet meer aangeboden. Het is niet gelukt te achterhalen waarom.

Advies:

Het is goed om als consument te weten dat als er op een product ‘geen zoetstoffen’ staat, er wél suiker in het product kan zitten. Als je het belangrijk vindt om een product te eten of te drinken waarin geen suiker zit dan is het verstandig om de rest van de verpakking, zoals de ingrediëntenlijst, te bekijken. Met andere woorden: zolang de claim ‘geen zoetstoffen’ mag staan op een product waar wel suiker in zit, is het voor consumenten van belang om dat niet voor zoete koek te slikken.

menu