Geluk lacht tegenpolen Smit en Weemoedt weer toe

Wat hebben Levi Weemoedt (dichter) en Eric Smit (Follow the Money) met elkaar te maken? Niets. Daarom passen ze goed onder de titel Mengvoer, sessies van ICT-bedrijf Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe.

Twee mannen met levens waarin het succes aanvankelijk niet vanzelfsprekend was. En tegenwoordig lacht het geluk hun toe. Eric Smit heeft gesappeld, maar zijn drive en zijn vermogen irritant zuigerig te zijn plus de capaciteit om op kwaliteit te wroeten in het verleden hebben van hem een van de belangrijkste onderzoeksjournalisten van Nederland gemaakt. Levi Weemoedt kent het leven vooral van de keerzijde, maar ziet sinds een paar maanden weer de zonnige kant nu hij als dichter is herontdekt.

Wonderlijk duo

Het was gisteravond een wonderlijk duo dat opdraafde in het Grand Theater in Groningen. Het verhaal van tegenpolen werd opgevoerd, maar dat is de bedoeling van de Mengvoer-sessies, waar juist het gebrek aan verbinding ervoor moet zorgen dat in de interactie met het publiek ideeën opborrelen.

Rest is pr

Eric Smit had ergens een citaat laten vallen over journalistiek: ,,Journalistiek is afdrukken wat anderen niet gepubliceerd willen zien, de rest is pr.’’ Dat leidde na beide verhalen meteen tot de vraag vanuit het publiek hoe Weemoedt die kwalificatie van pr dacht. Immers, Weemoedt scoort momenteel bovenmatig goed met Pessimisme kun je leren (al meer dan 75.000 verkochte boeken) en dat boek kwam uiteraard voorbij. De dichter toonde zich prompt in zijn nopjes met Oczan Akyol (beter bekend als Eus), want die is in feite zijn herontdekker en verzorgt zijn pr. ,,Ik heb wel inmiddels 50.000 boeken gesigneerd’’, stelde de in Assen woonachtige dichter, ,,dus de ongesigneerde zijn de zeldzaamste.’’

Geldgoochelaars

Twee verhalen. Een over de ambitie om geldgoochelaars en misbruikers van macht te ontmaskeren (Smit), de ander over depressies en fraai - soms rijmende - strofes. Zoals ‘het huwelijk is op zijn best als een soort huisarrest’ of ‘mijn huis is zo bevuild, dat ik mijn voeten veeg als ik naar buiten ga’. Beiden op hun eigen manier imponerend. Smit: ,,Mijn beroep is mijn roeping geworden, meer dan dat, het is hart en ziel voor mij.’’

Psychisch inkomen

Smit geniet als hij de fundamenten onder heilige huisjes met doorwrocht zoekwerk kan ondermijnen. Zoals hij bij voorbeeld deed met VVD-voorzitter Henry Keizer. ,,Ik verdien veel, vooral psyschisch inkomen’’, vertelde hij lachend. ,,Mijn verhaal kan niet tippen aan wat Eric doet’’, oordeelde Levi Weemoedt, die bekende dat Smit wel een van zijn helden is.

Tevreden klant

Mengvoer bewees zijn kracht met deze tegenpolen. Of is dit verhaal alleen maar pr? Ach, indachtig Weemoedt: Dit verhaal is natuurlijk beneden Smits stand, maar degene die dit tot hier leest is mogelijk een tevreden krantenklant.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.