Goede melkgeit is peperduur

Goede melkgeiten zijn tegenwoordig roofgoed. De schaarste drijft de prijzen fors omhoog.

Kostte een melkgeit 5 jaar geleden zo’n 350 euro, tegenwoordig moet ruim 500 euro voor zo’n dier betaald worden. Een stijging van ruim 40 procent. Het gaat om de gemiddelde prijs van een geit in een koppel. ,,Want een geitenboer koopt nooit één geit”, verklaart Klaas Sjoerd Meekma uit Deinum, melkgeitenhouder sinds 1990.

Duurmelken is minder werk

De prijsexplosie is het gevolg van twee ontwikkelingen: enerzijds de wens van veel geitenhouders om hun bedrijf uit te breiden nu de melkprijs zo goed is en anderzijds een gering aanbod van jonge geiten doordat het merendeel van de boeren is overgestapt op het zogenaamde duurmelken.

Duurmelken houdt in dat de geiten langer gemolken worden zonder tussentijds af te lammeren. Moet een koe jaarlijks afkalven voor een optimale melkproductie, bij melkgeiten is deze periode opgerekt tot zo’n drie jaar. Sommige geiten worden al zes jaar achtereen gemolken, weet Meekma.

Geitenhouders ontdekten dat het duurmelken per saldo resulteert in minder werk, minder uitval van geiten en meer melk. Het is de beste ontwikkeling die de sector is overkomen, vindt Meekma. Werd voorheen de groei van de consumptie van geitenzuivel overvleugeld door een nog grotere groei van de geitenstapel, door het duurmelken zijn vraag en aanbod veel beter in balans gebleven en groeide het aantal melkgeiten van 2010 tot en met 2015 minder onstuimig (32 procent) dan tussen 2005 en 2010 (43 procent). Door die ontwikkeling beuren geitenhouders nu al twee jaar achtereen prima melkprijzen. Die bedraagt gemiddeld zo’n 70 cent per liter, een paar jaar geleden was dat nog 40 cent.

Lactose-intolerantie

Een sterk punt van geitenzuivel is dat het beter verteerbaar is dan koeienmelk. Bovendien is het een goed alternatief voor mensen met lactose-intolerantie. Geitenmelk bevat veel minder lactose dan koemelk.

Deze intolerantie is een verklaring voor de fors aantrekkende vraag vanuit China, omdat Aziaten vaker kampen met lactose-intolerantie dan westerlingen. Een bedrijf als Ausnutria Hyproca uit Heerenveen profiteert volop van deze ontwikkeling. Het zet in China onder meer kindervoeding af onder het merk Kabrita.

Schaarste melkgeiten

Door de gunstige markt en vooruitzichten hebben veel Nederlandse geitenboeren uitbreidingsplannen. Door de schaarste aan melkgeiten zijn die plannen echter niet van de een op de andere dag te realiseren.

Uitwijken naar het buitenland is geen optie. De ziektedruk op buitenlandse geitenbedrijven is veel hoger. Door de aanhoudend lage prijs voor koemelk oriënteren meerdere melkveehouders zich op een overgang naar geiten. Meekma krijgt regelmatig bezoek van boeren met omschakelplannen. Veel boeren haken ook snel weer af, zo is zijn ervaring, omdat het opzetten van een melkgeitenhouderij meer investeringen vergt dan verwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.