Gratis te zien: de film Morgenland over het CO2-vrije Nederland

De animatiefilm heet niet voor niets Morgenland. Hij toont het CO2-vrije Nederland anno 2050 als een wenkend perspectief en legt uit met welke duurzame energiebronnen ons land daar kan komen.

En dat in twaalf minuten.

Twee jaar lang heeft het Groningse communicatiebureau Strawberry Fields aan de film gewerkt, Joost de Smeth als schrijver en regisseur en Floris Sprong als illustrator en animator.

Begrijpelijk

De inzet: voor iedereen begrijpelijk uitleggen wat het klimaatprobleem is en hoe het kan worden opgelost. In de film passeren alle methodes om de CO2-uitstoot te bestrijden de revue, van zonne- en windenergie tot de opslag van CO2 in de zeebodem.

Op de website www.morgenlandfilm.nl is niet alleen de film voor iedereen toegankelijk, maar zijn ook de bijbehorende lespakketten voor alle onderwijsniveaus en professionals te downloaden.

De Smeth: ,,De energietransitie wordt vaak gezien als een probleem van de techniek. Maar dat is niet de lastigste kant. Er wordt hard gewerkt aan tal van innovaties. Het bewustzijn en de acceptatie van de bevolking - daar zit de grootste hobbel. Dus bij deze film gaat het om de menselijke kant. Dat we allemaal moeten samenwerken om de uitstoot te verminderen. Dat laat ik niet zien als een probleem, maar als iets positiefs waar we mee aan de slag kunnen. Een verbetering dus.”

Het bureau werkt graag, vertelt hij, voor klanten die de wereld beter willen maken. Hij heeft derhalve veel opdrachtgevers in de wereld van de duurzame energie en groene chemie.

Film op verzoek van GasTerra

Ruim twee jaar geleden benaderde GasTerra hem met de vraag een film te maken over de energietransitie en de rol van de Groningse gashandelsonderneming daarin. ,,Ik zei: ‘En als we het nou eens breder trekken door een film te maken voor de educatie van heel Nederland? ’”

Na GasTerra besloten onder meer energieproeftuin EnTranCe, de New Energy Coalition en het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) het project te steunen. Energiedeskundigen gaven de makers advies voor de inhoud van de film.

Er zijn nu twee films: één met een hoofdstuk over GasTerra voor eigen gebruik en één waarin het bedrijf niet voorkomt. Die laatste moet, zo is de intentie van De Smeth, zo veel mogelijk Nederlanders bereiken.

Om het effect van de film en de lespakketten te bekijken, gaf De Smeth op diverse scholen proeflessen. ,,De reacties waren verbluffend”, zegt hij. ,,Als je ziet wat een indruk de film maakt op bijvoorbeeld scholieren van de bassischool. Die pakten het verhaal direct op. Maar het is ook heel goed om rond de film workshops in bijvoorbeeld bedrijven te houden. Het is een cadeautje voor iedereen.”

De film ging vorige maand in première, maar De Smeth is er nog niet klaar mee. ,,Ik denk dat van de tijd die wij tot nu toe in de film hebben gestoken, 55 procent voor eigen rekening is gekomen. En nu ga ik eraan werken zo dat veel mogelijk mensen Morgenland gaan zien. Dat bijvoorbeeld gemeenten en provincies mensen vrij maken om hem onder de aandacht te brengen. Daar betaalt niemand mij voor. Strawberry Fields wil ook iets voor de wereld doen.”

Bekijk de trailer van de film hieronder:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.