Groen gas Attero via booster het land in

Na drie jaar voorbereiding zijn in Wijster de werkzaamheden begonnen aan een bijzondere installatie, die een belangrijke impuls moet geven aan de productie van groen gas.

Dat geldt om te beginnen voor afvalverwerker Attero in Wijster. Die heeft onlangs zijn capaciteit voor de productie van groen gas drastisch verhoogd met een volume waarmee 17.000 gezinnen kunnen worden bediend, het aantal gasafnemers dat Hoogeveen ongeveer telt. In de huidige situatie kan het bedrijf met name in de zomermaanden, waarin weinig gas wordt verbruikt, die extra capaciteit niet benutten.

Doorgesluisd

Dat komt doordat groen gas wordt geïnjecteerd in de regionale gasnetwerken, die doorgaans vanuit het Gasunie-netwerk met fossiel aardgas worden gevuld. Van daar kan – andersom – gas niet worden doorgesluisd naar het landelijke gasnetwerk. De druk is daarin namelijk veel hoger.

Door de productie van Attero zit in het Enexis-netwerk nabij de fabriek doorgaans veel groen gas. In de zomermaanden, waarin het gasverbruik laag is, komt het voor dat het regionale netwerk van Enexis ‘vol’ is met groen gas en Attero de productie moet staken.

Ongelimiteerd

Met de zogeheten groen gas booster wordt het echter mogelijk vanuit het regionale netwerk groen gas door te sluizen naar het Gasunie-netwerk. Daartoe wordt het duurzame gas op de grens van het regionale en landelijke netwerk gecomprimeerd naar de hoge druk van de Gasunie-leidingen. Daardoor kan Attero ongelimiteerd produceren. Bovendien kunnen eventueel nieuwe aanbieders hun groene gas in het Enexis-netwerk inbrengen.

De afvalverwerker heeft de booster samen met Enexis en Gasunie ontwikkeld. Ze hebben er drie jaar aan gewerkt. De installatie kan naar verwachting in 2019 in gebruik worden genomen. Ze is uniek in haar soort. De techniek is overal in het land toepasbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.