GroenLinks: gaswinning kan verder terug met opslagen in buitenland

DEN HAAG De fractie van GroenLinks wil een onafhankelijk onderzoek of met inzet van gasopslagen en ‘stikstoffabrieken’ in het buitenland de leveringszekerheid in Nederland gegarandeerd kan worden met minder dan de 14 tot 27 miljard kuub Groningengas die de Gasunie heeft becijferd.

Dat stelt de partij in vragen aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Kamerlid Liesbeth van Tongeren van die partij noemt de analyse van het gastransportbedrijf waarin die volumes worden genoemd een gebrekkig verhaal.

Volgens haar kan Nederland door het inhuren van opslag en conversiecapaciteit (voor omzetting van importgas naar Groningen-kwaliteit) in het buitenland toe met een lagere gasproductie dan Gasunie heeft aangegeven. Bovendien, stelt zij, wordt in Frankrijk Groningengas omgezet naar hoogcalorisch gas. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen moet de productie terug naar 12 miljard kuub voor relatieve veiligheid in het aardschokgebied.

De veiligheid in Noord-Groningen is gediend met een gelijkmatige productie uit het Slochterendveld. Door ‘s zomers gas op te slaan in de opslagen, kunnen pieken in de productie tijdens lage temperaturen in de winter worden voorkomen.

Het NOS Journaal meldde dinsdagavond dat Frankrijk en België de afgelopen anderhalf jaar 700 miljoen kubieke meter meer Groningengas hebben afgenomen dan noodzakelijk was geweest. Het werd voor industrieel gebruik in die landen omgezet in hoogcalorisch gas.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.