Groningen Seaports verkoopt minder en verpacht meer

Groningen Seaports boekt 10 miljoen euro minder winst dan vorig jaar als gevolg van het gegeven dat er tegenwoordig minder grond wordt verkocht en meer verpacht.

De winstprognose over het afgelopen jaar komt voor het havenschap van Delfzijl en Eemshaven uit op circa 2 miljoen euro (2017: 12 miljoen), zo maakte directeur Cas König vanmiddag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports.

Dat er meer verpacht en minder verkocht wordt hoeft niet slecht uit te pakken voor het havenschap. De grond in de havens is in feite een deel van het eigen vermogen en door te verkopen wordt het verdienmodel uitgehold. Een pachtsom is een jaarlijkse bron van inkomsten.

Groningen Seaports overlegde een serie mooie cijfers. Dat is allemaal redelijk in lijn met de economische voorspoed. Zo werd er afgelopen jaar toch nog 33,9 hectare aan grond verkocht (2017 was het 46,2 hectare), terwijl de overslag verder steeg van 12,4 miljoen ton naar 13,7 miljoen ton.

Het komende jaar komen duizenden mensen exra te werken in de Eemshaven, want er wordt begonnen met de bouw van Van Merksteijn (draadstaalfabriek) en de uitbreiding van Google. Google heeft inmiddels zo’n 90 hectare ter beschikking in de Eemshaven. Verder bouwt PMC en BOW Terminal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.