Groningen spil in maandag gestarte veiling 5G-netwerk

De schotels in Burum maken plek voor 5G. Foto: Catrinus van der Veen

De ogen van de telecomwereld zijn de komende tijd gericht op Groningen. Via het Agentschap Telecom in de stad veilt de overheid sinds maandagmorgen de frequenties die nodig zijn voor het snelle 5G-netwerk.

Het verhaal van de vijfde generatie mobiel netwerk is vooral het verhaal van snelheid. Waar 4G qua snelheid al een wereld van verschil was met voorganger 3G, is de verwachte snelheid van 5G extreem.

Snelheid extreem

5G kan naar verwachting ook meer data versturen, het is stabieler en vraagt minder van de batterij in een mobiel apparaat. In Noord-Groningen is de inmiddels bekende proeftuin, waar sinds 2017 getest wordt met 5G-toepassingen op onder meer het gebied van zorg, verkeer en landbouw.

Het is dus logisch dat telecomreuzen als KPN, T-Mobile en Vodafone frequenties in het 5G-netwerk willen hebben. Gehouden aan strikte regels houdt het Agentschap Telecom de kaken op elkaar over de veiling, maar deze drie hebben hun netwerken al geschikt gemaakt voor 5G. Een volledige lijst van deelnemers aan de veiling is niet openbaar.

Wanneer de veiling is afgerond, weet niemand. Het is afhankelijk van het biedproces en dat kan dagen duren of weken.

Deze veiling: 700 MHz-band

De veiling die maandag is gestart biedt toegang tot de 700 MHz-band. Deze is nodig voor een landelijk dekkend 5G-netwerk. Daarnaast worden ook de 1400 en 2100 MHz-band geveild.

De frequenties worden ergens deze zomer verstrekt aan de providers. Wie dan denkt meteen te kunnen downloaden met de snelheid van het licht, komt een wel beetje bedrogen uit.

Grote oren in Burum

Met de frequenties die nu worden geveild, zal de snelheid zeker omhoog gaan. Maar topsnelheid wordt pas bereikt als in 2022 de 3,5 GHz-band beschikbaar komt. Dat netwerk was tot nu toe in gebruik voor spionage-activiteiten van Defensie en Binnenlandse Zaken, de bekende ‘oren’ in Burum.

Eind 2018 besloot het kabinet dat het grondstation in Burum plaats moet maken voor 5G. De schotels verhuizen waarschijnlijk naar het buitenland.

De veiling die nu gaande is, levert de staatskas naar verwachting 900 miljoen euro op. Dat lijkt niet veel. De veiling van 4G leverde destijds bijna 4 miljard op.

De financiële klapper van 5G volgt waarschijnlijk als over 2 jaar de 3,5 GHz-band wordt geveild.


menu