Groningers en Drenten produceren veel eigen stroom met zonnepanelen

Zo’n tien procent van de elektriciteit die huishoudens in Groningen en Drenthe verbruiken, is geproduceerd met eigen zonnepanelen. Dat blijkt uit schattingen van netbeheerder Enexis.

Dat is een relatief hoog percentage. In het totale werkgebied van het bedrijf (dat verder Overijssel, Noord-Brabant en Limburg omvat) wordt gemiddeld 6,5 procent van de stroom met zonnepanelen opgewekt.

Energiekeuzes

,,Iedereen raakt steeds meer betrokken bij de energietransitie en maakt zijn eigen energiekeuzes. Dat merkten wij ook in het aantal aanvragen voor nieuwe terugleveraansluitingen”, zegt Enexis-topman Peter Vermaat in een toelichting op het Enexis-jaarverslag over 2017.

Werkgebied

In Groningen en Drenthe hebben vorig jaar respectievelijk 5000 en 8000 huishoudens en bedrijven zonnepanelen geplaatst. Het bedrijf zag in zijn totale werkgebied 53.000 klanten beginnen met de eigen productie van elektriciteit. Daarmee komt het totaal aantal kleinverbruikers bij Enexis dat zelf energie produceert op 220.000 (8 procent van het totaal), waarvan 30.000 (11 procent) in Groningen en 28.000 (13 procent) in Drenthe.

Hoge percentages

De waardvermeerderingsregeling waardoor inwoners in het aardschokgebied met beschadigde woningen gratis zonnepanelen krijgen, vertaalt zich in hoge percentages eigen productie: in Loppersum en Ten Boer 28 procent, Slochteren 27 procent, Bedum 25 procent, Winsum 24 procent en Eemsmond 22 procent.

Oldambt

In Oost-Groningen doet Oldambt het ook goed met een percentage van 22 procent. Op Menterwolde na (13 procent) scoren de overige gemeenten ver onder de 10 procent. Dat geldt ook voor de stad Groningen (6 procent).

De Drenten wekken bijna overal veel eigen stroom op. In zeven van de twaalf gemeenten ligt de eigen productie ten opzichte van het verbruik op 15 procent of hoger, met Westerveld (18 procent) als koploper. Alleen in Meppel ligt de eigen productie onder de tien procent, een procent lager namelijk.

Niet zorgeloos

Enexis-topman Peter Vermaat is niet zorgeloos over de snelle toename van het aantal zonnepanelen. De ceo: ,,Hoe graag wij de energietransitie ook willen versnellen, deze verandering brengt ook nieuwe vraagstukken met zich mee. Een tekort aan technisch opgeleid personeel kan voor de netbeheerder een belemmering vormen bij het tijdig aansluiten van windparken of zonneparken.”

De netbeheerder leidt daarom op een eigen vakschool nieuwe medewerkers op. ,,En wij maken onze processen efficiënter, zodat wij meer werk aankunnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.