Gronings bedrijf ontmaskert duizenden nepwebshops

Tienduizenden criminele webshops bestoken momenteel de Nederlandse consument. Hun activiteit neemt flink toe met de kerstdagen in aantocht.

Het Groningse Dataprovider, dat elke maand meer dan 200 miljoen websites checkt (men werkt voor klanten als Dun & Bradstreet, niet voor consumenten) ontdekte de afgelopen maanden een fikse toename van merkwaardige webshops.

De Groningers hebben het LMIO (Landelijke Meldpunt Internet Oplichting) van de politie op de hoogte gebracht. ,,Iedereen kent de Nigeriaanse boefjes inmiddels wel en ook de phishing-methodes’’, zegt Christian Branbergen van Dataprovider, ,,maar zij worden ook slimmer en hebben nieuwe methodes ontdekt.’’

Het zijn nu vooral Chinese en Oost-Europese criminelen die achter criminele nepwebshops zitten. Branbergen demonstreert dit op zijn scherm. Hij tovert een serie van dit soort sites tevoorschijn.

Namaakspulletjes

In het systeem van Dataprovider kan hij een serie antecedenten natrekken. De IP-adressen bevinden zich vooral in verre landen. De webshops proberen accounts en creditcardnummers te bemachtigen of leveren namaakspulletjes.

Google Chrome-extension 'Dataprovider'

De extensie Dataprovider is te downloaden in de webstore van de internetbrowser Chrome. Het programmaatje meet de 'economic footprint' van een website op een schaal van nul tot honderd. Een indicatie van hoe groot de website is op het web, gemeten door te kijken naar technologie, populariteit en potentieel.

Data provider geeft ook de activiteit van een website weer: van laag tot zeer hoog. Iedere maand worden de veranderingen van meer dan 125 variabelen gecheckt. De activiteit geeft een indicatie van hoe veel veranderingen er zijn. Hoe meer veranderingen, des te hoger de activiteit.

Tot slot geeft de extensie de Heartbeat per maand weer: van laag tot zeer hoog: hoe actief een website wordt gebruikt, kan een inzicht geven in de gezondheid van een bedrijf.

Online-winkels met vreemde namen als maastrichtsmannenkoor.nl en cjkees.nl tonen een webshop met artikelen van bekende sportmerken. Branbergen: ,,Die criminele partijen doen niks anders dan vervallen domeinnamen opkopen waar wel nog enig verkeer op is. En daar gooien ze een webshop op. Omdat Chinezen geen Nederlands kunnen lezen, weten ze niet dat het een site van een mannenkoor is. Maar dat maakt hen niet uit. Op elke site zijn er wel een paar mensen die erin stinken. Als je enige tientallen van die sites hebt, kan de vangst snel oplopen.’’

Het bedrijfsmodel van de startup – zo snel mogelijk groeien door op te schalen – wordt gekopieerd door deze internetcriminelen. Veel sites in allerlei landen zorgen ervoor dat de verdiensten heel snel kunnen oplopen.

Patronen

Dataprovider herkent patronen bij de webshops. Over het algemeen hebben ze aan het begin van 2017 een lage activiteit, die met het naderen van de feestdagen toeneemt.

Om de consument te helpen zo’n site te herkennen heeft Dataprovider een eigen Trustscore (betrouwbaarheidsmeter) ontworpen. Die is via Chrome Web Store en de website van dataprovider.com te downloaden en toont wat de economic footprint, de activiteit en de maandelijkse ‘hartslag’ is.

Zo wapen je je tegen criminelen

Zoek in de webstore van Google Chrome naar de extensie van Dataprovider en downloadt die. Er verschijnt rechts naast de adresbalk een minilogo van Dataprovider (een kleine D). Door te klikken op dat logo wordt het adres in de menubalk gewogen. Bij lage scores is er goede reden aan de echtheid van het adres en bijbehorende webshop te twijfelen.

Dubieuze sites plaatsen vaak nep-keurmerken. De echtheid is te controleren door op het keurmerk te klikken. Vaak ligt er geen link onder.

Zoek bij Contact of er een adres wordt gegeven. Dat is nooit te vinden.

Controleer leveringsvoorwaarden en bezorgvoorschriften. Het slechte Nederlands zegt voldoende.

De hoogte van de korting is vaak te mooi om waar te zijn.

Betaal bij onbekende sites altijd achteraf.

Denk je opgelicht te worden, neem dan contact op met bank, creditcardmaatschappij en eventueel de politie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.