Gronings karakter gevat in koningsdagbier Nuver (en uiteraard is het bier oranje)

Op Koningsdag wordt een speciaal koningsdagbiertje gepresenteerd dat de eigenschappen van Groningers én het koningshuis weerspiegelt. Het heet Nuver.

Het is een beproefd recept waarmee dit biertje tot stand kwam, want anderhalf jaar geleden legde IBM’s supercomputer ook al het fundament voor een lokaal biertje rond Let’s Gro, door aan de slag te gaan met ingebrachte documenten. ,,Nu zijn teksten over Groningers en over het koningshuis door de computer verwerkt’’, zegt Peter Wind. ,,En daaruit heeft Watson de eigenschappen berekend.’’

Tikje excentriek

De eigenschappen die eruit rolden zijn open, avontuurlijk, nieuwsgierig en een tikje excentriek. Het zijn de eigenschappen die het koningshuis én de Groninger zouden delen. Wind, die namens de initiatiefnemer, de gemeente Groningen, het project begeleidt: ,,Het is een licht zomers biertje met 3,5 procent alcohol geworden. En uiteraard is het oranje.’’

Er is voor de naam Nuver gekozen, omdat dit lief en aardig betekent. Net als anderhalf jaar geleden is brouwerij Martinus de brouwer. Er is gebruik gemaakt van regionale ingrediënten, zoals hop uit Zuidbroek, oergraan Rode Emmer uit Bellingwolde en lokaal water. Die ingrediënten matchen met genoemde eigenschappen. Het biertje wordt een GAA, Groningen Amber Ale, genoemd.

Bierfestival Groningen

Nuver wordt komende woensdag gepresenteerd tijdens het Bierdiner van Bierfestival Groningen in de Martinikerk. Het bier zal in beperkte oplage verkrijgbaar zijn en op Koningsdag zal Nuver geschonken worden in diner-café Soestdijk. Het zal ook verkrijgbaar zijn bij de supermarkten van Jumbo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.